Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Protester för att rädda Mårtenskolan

Ny skola eller ett flyktingboende? Turerna kring vad som ska hända med marken där Mårtenskolan står vållar protester bland de boende på Mårtens Fälad.
– Vi vill ha en skola, men vi är också villiga att ställa upp på ett boende för flyktingar, säger Joakim Vasiliadis.

Bild: Göran Olsson
En protestlista med omkring 350 underskrifter har lämnats in till stadsbyggnadskontoret gällande Mårtenskolans framtid. Krav ställs på att en ny skola byggs på den tomt där den gamla skolan står – inte det flyktingboende som serviceförvaltningen har sökt om bygglov för.
– Protesten grundar sig i en längtan och väntan på att få en ny skola. Alla är måna om att den nya skolan ska byggas, säger Joakim Vasiliadis som arbetar som lärare på Katedralskolan och bor granne med Mårtenskolan.
Han berättar att det framför allt är barnfamiljer som har skrivit på listan. Många av dem är nyinflyttade och har valt området just på grund av skolan.
Som Sydsvenskan tidigare rapporterat om råder det viss förvirring gällande vad som faktiskt ska hända med marken. Enligt ett beslut i Barn- och skolnämnden 2014 ska den numera uttömda skolan rivas och ersättas av en ny. Men nu finns alltså en ansökan om bygglov för att bygga ett boende för ensamkommande barn.
Joakim Vasiliadis understryker att protesten inte handlar om ett motstånd till flyktingar.
–  Det ska gå att lösa båda. Vi har gett förslag på andra platser för flyktingboende på Mårtens Fälad. Engagemanget är stort och många är måna om att hjälpa barnen här och de ensamkommande.
Enligt Joakim Vasiliadis har den politiska otydligheten lett till osäkerhet bland de boende i området.
– Många är konfunderade över hur beslutet har gått till. Vilken politiker står bakom det? Nämnderna står mot varandra och man får olika besked beroende på vem man pratar med, säger han.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) handlar den rådande situationen om flera parallella processer. En av dem är en politisk målsättning att bättre använda resurserna genom att bygga större skolor – något som kan påverka Mårtenskolan.
– Just nu pågår en översyn av skolbehovet i området. Det finns absolut inget som gör att en skolinvestering får stå tillbaka för att vi utreder lösningar för flyktingmottagningen.
Att serviceförvaltningen ansökt om bygglov för ett boende på Mårtenskolans tomt menar han är helt enligt rutinerna.
– När tjänstemän inventerar och ser lämpliga platser för tillfälliga eller långsiktiga lösningar kan de ansöka om bygglov. Det har de i uppdrag att göra och sen får det prövas politiskt.
Vad nämnden beslutar kommer att vara avhängigt vad kommunstyrelsens arbetsutskott kommer fram till på måndag gällande Lunds generella skolbehov.
Gå till toppen