Sverige

Aktivister ska vägra visa id på lördag

Räkna med kaos på Kastrup lördag eftermiddag. Då kommer fler än tusen personer att vägra visa legitimation innan de stiger på Öresundståget till Malmö.

Lördagens aktion: åka till Sverige utan id-handlingar.
Miljöpartisten Stellan Lindell, kommunpolitiker från Alingsås, anser att Sveriges nya gränskontroller strider mot asylrätten. Därför har han manat till en olydnadsaktion på perrongen vid Köpenhamns flygplats på lördagen.
– Majoriteten av alla flyktingar som kommer till Sverige har inget id, så man kan se det här som en solidaritetsaktion, säger Stellan Lindell.
Mer än 1 300 personer har anmält sitt deltagande på hans Facebooksida.
– Om en tredjedel verkligen möter upp och vi blir fyrahundra så är jag jättenöjd.
Planen är att samlas på Malmö C klockan 16 och därefter ta tåget över till Danmark, där ett par hundra deltagare från organisationen Welcome to Denmark väntar.
– Det skulle vara mycket ledsamt om det skulle stå i framtidens historieböcker, att Danmark och Sverige införde gränskontroll utan folkligt motstånd, skriver Iben Alminde från den danska "motståndsorganisationen" på Facebook.
På Köpenhamns flygplats tänker aktivisterna försöka gå ner till perrongen och ta sig ombord på tåget utan att visa legitimation.
– Vi räknar med att vakterna stoppar oss, men har en plan. Den tänker jag dock inte berätta om i förväg, säger Stellan Lindell.
– Men tanken är att detta ska vara en konstruktiv och kreativ aktion utan våld.
På sin Facebooksida skriver MP-politikern till deltagarna:
”Det som är väldigt viktigt för mig är att det inte förekommer något våld alls. Sen är det ju lite upp till var och en hur länge man vill vägra, om de inte släpper på oss, eller de risker man vill ta. Exempelvis så kan man ju tänka sig att vi försöker, olovligen, ta oss in på tåget mot Malmö utan att passera kontrollerna. Alltså helt enkelt smita igenom.”
Läs alla artiklar om: Gränskontrollerna
Gå till toppen