Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Drömprojektet fårvärldspremiär i kväll

Med världspremiär ikväll och skivsläpp senare i januari har musikern Sofia Thelins december varit snärjigare än vanligt.

Sofia Thelin har gjort musikteater av Astrid Lindgrens berättelse ”Allrakäraste syster”. Idag, fredag, har föreställningen urpremiär på Malmö live.Bild: Cecilia Lindberg
Denna fredagskväll är det urpremiär på Malmö Live för Sofia Thelins folkmusikaliska opera för unga såväl som äldre, ”Allrakäraste syster”, och som bygger på Astrid Lindgrens berättelse med samma namn. Nycirkus, barn, vuxna, akrobater, filmprojektioner och en alldeles riktig hund är ingredienser på scenen.
– Nycirkusen gör att det lyfter från verkligheten, musikens roll är att förstärka budskapet. Det här är mitt drömprojekt. Jag hoppas att vi har lyckats skapa en föreställning över generationsgränserna, säger Sofia Thelin som är klassiskt skolad sångerska, men numera mest jobbar som låtskrivare och pedagog.
Största orosmomentet inför projektet var om hon skulle få klartecken från Saltkråkan AB som förvaltar rättigheterna till Astrid Lindgrens verk.
– Saltkråkan ska godkänna allt: musik, libretto, affischer. Det var nervöst i början men sedan har jag känt ett otroligt stöd.
”Allrakäraste syster” skrevs redan 1949 och är en fantasyberättelse om syskonsvartsjuka och fantasins kraft. Barbro har precis fått en lillebror som upptar föräldrarnas tid. Under rosenbusken längst ner i trädgården öppnar sig ett hål och en helt annan värld där hon möter sin hemliga tvillingsyster, Ylva-li.
– Astrid Lindgrens böcker är otroligt bra litteratur. ”Allrakäraste syster” är som en kortform av ”Bröderna Lejonhjärta. Här finns den magiska närheten till hästar, naturen och en annan värld som blir en räddning. När jag har djupdykt i berättelsen har den vuxit för mig och börjat leva sitt eget liv.
Den 30 januari är det så skivsläpp för ”Kärlekssång till alla bortgömda trosor”, ett feministiskt album med teman som främlingsfientlighet, utanförskap och klimathot. Titelspåret var med från start och inspirationen fick Sofia Thelin av Liv Strömqvists sommarprogram härom året.
– Hon pratade om mens, skam och skapande.
Skivan ligger inte i det vanliga kvadratiska plastfodralet utan kommer att se ut som en bok.
–  Jag har alltid drömt om att komma ut som poet och hoppas att skivan ska stå bland böcker i en hylla.
Redan som liten skrev Sofia Thelin sånger och dikter. Hon utbildade sig vid konservatoriet i Köpenhamn och har sjungit i en rad etablerade ensembler och körer.
– Jag har alltid vetat att jag skulle bli sångerska. Jag har mitt hjärta i den improvisationsbaserade musiken, visa, folk och jazz. Men den klassiska utbildningen har präglat mig mycket och särskilt märks min kärlek till renässansen och den tidiga musiken i mina kompositioner.
Idag gläds hon åt att de strikta gränserna mellan olika genrer har luckrats upp.
– Med världsmusiken började det hända saker och det är betydligt mer cross over nu. Å andra sidan är det inte lika lätt att växla genre med rösten. Det arbetar jag mycket med.
En annan gren av Sofia Thelins musikaliska träd är pedagogens: hon utbildar sångare och låtskrivare.
– Improvisationslära, ackordanalys och att förstå harmonier ger friheten att musicera utan att alltid bindas till noter.
Sedan snart tio år leder hon Scenisk barnkör i Kirsebergskyrkan och där fann hon också sin Ylva-Li och sin Barbro.
– Mina projekt smittar av sig på varandra.
Under 2016 hoppas Sofia Thelin att bli bättre på en sak:
– Att separera fritiden från arbetet. Det måste man hela tiden jobba på som frilans.

Sofia Thelin

Bor: I Malmö.
Familj: Man och tre barn.
Gör: Frilansande sångare, låtskrivare, musikpedagog
Aktuell: Med premiären på musikteaterföreställningen ”Allrakäraste syster” på Malmö Live ikväll och albumet ”Kärlekssång till alla bortgömda trosor” med Sofia Thelin band som släpps 30 januari.
Fritid: Vara hemma med barnen eller i stugan på Öland. Fika hos kompisar.
Gå till toppen