Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöfilmare gör skräckfilm av ungdomsroman

Den populära ungdomsromanen ”Rum 213” ska bli skräckfilm i Skåne i sommar. Malmöregissören Emelie Lindblom långfilmsdebuterar med hjälp av Malmöfilmbolaget Dansk skalle. Nu har de fått fem miljoner i produktionsstöd och biopremiären är tänkt till sportlovet 2017.
Ungdomsboksförfattaren Ingelin Angerborn från Göteborg har skrivit över ett tjugotal böcker, men en som har rönt speciellt intresse är ”Rum 213” från 2011 som handlar om tolvåriga Elvira som ska åka på kollo själv. Hon tycker att det är läskigt, men blir kompis med Bea och Meja då det plötsligt börjar hända oförklarliga saker.
Malmöfilmaren Emil Larsson på filmbolaget Dansk skalle har tillsammans med Martin Jern gjort filmer som ”Fjorton suger”, ”Du & jag” och ”Odjuret”. En dag fick han låna boken ”Rum 213” av en kompis dotter som var helt inne i den. Han blev helt fast och lånade ut den till Malmöfilmaren Emelie Lindblom som han samarbetat med tidigare.
– Det var en riktig bladvändare. Vi började prata om att det hade varit jätteroligt att göra den till film, berättar Emelie Lindblom.
I somras gjorde de en pilotinspelning för filmen och i sommar ska de spela in långfilmen någonstans i Skåne. Exakt inspelningsplats och skådespelare är inte bestämda än. Planen är att filmen ska få premiär runt sportlovet 2017.
För Emelie Lindblom blir det långfilmsdebut. Hon har gjort ett tiotal kortfilmer tidigare och även novellfilmen ”2” som hon gjorde i samarbete med Dansk skalle. Hon är utbildad vid filmhögskolan i Göteborg och har bott i Malmö sedan 2011.
– Långfilm är ett nytt format för mig, så det blir spännande. Det gäller att hitta rätt ton, för det ska ska vara läskigt på allvar. Föräldrarna kommer nog att bli räddare än barnen, säger Emelie Lindblom.
Malmöfilmaren Emelie Lindblom.
Boken är mest populär bland mellanstadieelever, men många av dem som läste den när den kom 2011 är idag äldre och förmodligen också intresserade av filmatiseringen.
– Det görs väldigt lite film för just den här målgruppen. Antingen gör man film för yngre eller för äldre barn, så det känns kul att göra något som är direkt till den här målgruppen, säger Emelie Lindblom.
Nu börjar jakten på de tre huvudrollsinnehavarna. Strax innan jul fick filmen 5,2 miljoner kronor i produktionsstöd från Svenska filminstitutet.
Gå till toppen