Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: Nolltolerans i Köln och i Kalmar.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Ett trettiotal utländska medborgare har förhörts efter nyårsnattens övergrepp i Köln. Under fredagen uppgavs att två gripna personers mobiltelefoner innehöll filmade sexuella övergrepp.
Demonstration efter övergreppen i Köln.Bild: Hermann J. Knippertz
Flickor och kvinnor har berättat om rädslan när nyårsnattens glädje och firande förvandlades till ett skräckfyllt gatlopp undan tafsande män och dessa beskrivningar bekräftas nu i efterhand av polisrapporter.
I Tyskland har händelserna i Köln använts som argument av dem som ifrågasätter landets asylpolitik. Efter att Kölns borgmästare Henriette Reker uppmanat kvinnor att hålla en armlängds avstånd till främmande män har det också debatterats om flickor och kvinnor måste ändra sitt beteende för att kunna känna sig säkra på gator och torg.
Svaret på den frågan måste alltid och tveklöst vara nej. I Köln och i Kalmar, där ett tiotal har anmält trakasserier som liknar det som hände i Köln.
Kalmarpolisens presstalesperson Johan Bruun säger till Dagens Nyheter att han aldrig varit med om något liknande. Unga kvinnor har berättat om pojkar och män i grupp som trakasserat dem.
Det är inte ovanligt att utredningar om sexuella ofredanden läggs ner i brist på bevis eller att offer avstår från att anmäla. Så finns risken att gränser omärkligt flyttas och att människors frihet begränsas. Men när övergreppen sker i ett stort antal – som under nyårsnatten – går det inte att blunda, då uppmärksammas det.
Brott är brott och skyldiga ska lagföras – det har inget med flyktingmottagande och asylrätt att göra.
Det finns värden som det aldrig får kompromissas kring – som jämställdhet och allas lika rättigheter oavsett sexuell läggning, kön eller för den delen individens val av klädsel. Det borde vara en självklar del av informationen till nyanlända om samhällets organisation och värderingar.
Gå till toppen