Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

400 i protest mot kontroller på Kastrup

Ungefär 400 personer deltog i aktionen mot id-kontrollerna på lördagen. De vägrade uppvisa id och sökte istället symboliskt asyl i Sverige. På det stora hela gick allt lugnt till väga.

– Jag tycker det är helt galet med passkontrollen mellan Danmark och Sverige. Det ska inte vara nödvändigt, vi har jobbat hårt för att öppna gränserna, nu stängs de, säger Robert Townsend, en av de som deltog i aktionen.
Det huvudsakliga skälet till att han deltar är inte för flyktingarnas skull. Det är dock en stor faktor för Hanna Olofsson.
Läs också DSB ställde in tåg till Sverige
– Det hindrar rätten att söka asyl, säger hon.
Stellan Lindell, aktiv miljöpartist i Alingsås, är initiativtagare till aktionen. Han uppskattar att sammanlagt 350-400 personer infann sig på Kastrup.
– Jag sa innan att om vi skulle vi bli så många skulle jag bli jätteglad – och det är jag, säger han.
Aktivisterna visade inte id utan höll istället upp en lapp där det stod att de sökte asyl i Sverige.
– Anledningen till att vi visade korten var för att visa på att genom id-kraven och kontrollerna så bryter man mot asylrätten. Människor som flyr till Sverige kan inte längre ta sig till Sverige helt enkelt, säger Stellan Lindell.
Mot slutet gjorde dansk polis ett mindre ingripande, men i stora drag gick aktionen lugnt till väga. Danska DSB stoppade tågtrafiken en kortare stund, då demonstranter lyckades ta sig igenom säkerhetskontrollen. I övrigt genomfördes aktionen endast på en av nedgångarna, pendlare kunde ta andra nedgångar mot plattformen.
– Det var en medveten strategi. Vi har pratat med den danska polisen och säkerhetspersonalen här som för en kontinuerlig dialog med dem. Det är en fredlig aktion, säger Lindell.
Gå till toppen