Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Det var som om djungelns lag rådde på Knutpunkten”

Helsingborg är en del av Sverige, en rättsstat, och i en rättsstat måste kvinnor kunna röra sig tryggt på gator och torg.
Det skriver Leone Milton, journalist med fokus på kvinnor och hälsa.

Knutpunkten i Helsingborg, klockan 06.00 på nyårsdagen. Det måste vara den mest otrygga plats jag varit på. Inte bara i Sverige, utan också utomlands.
Under den korta tid jag befann mig på Knutpunkten innan tåget till Kastrup avgick 06.12, hann jag bland annat se en ensam och rädd tjej omringas av ett gäng ”nyfikna” män, och en familj som nästan blev bestulen på sin resväska (de skrek förtvivlat och tjuven släppte väskan och sprang iväg). Inte en enda vakt eller polis fanns på plats för att hålla ordning på alla män som halvt berusade, grabbiga som efter en fotbollsmatch, drev runt på stationen. Det var som om djungelns lag rådde här. Det hela var helt surrealistiskt, som att normer för hur man vanligtvis beter sig på offentliga platser inte gällde.
När blev Helsingborg så?
På hemsidan för Helsingborgs stad går att läsa att ”ett grundläggande mänskligt behov är att kunna känna trygghet i sin livssituation. Det handlar bland annat om att känna sig trygg i det område och den stad man bor i”. Men det är inte något som uppfylls av Helsingborgs stad.
I den senaste trygghetsundersökningen gjord av SCB hamnar Helsingborg på en bottenplacering bland kommuner i Sverige – och kvinnorna i staden känner sig mer otrygga än männen. Efter mitt besök på Knutpunkten på nyårsdagen förstår jag varför Helsingborg får ett så lågt betyg. Ett betyg som dessutom försämrats sedan förra undersökningen gjordes 2013.
Givetvis är Helsingborg inte den enda stad som upplevs som otrygg av kvinnliga invånare. Sexuella trakasserier, övergrepp och våld på publika platser är något som kvinnor runt om i världen upplever dagligen, och rädslan att bli utsatt påverkar såväl kvinnors rörelsemöjligheter som deras psykiska välmående.
Samma dygn som jag befann mig på Knutpunkten blev minst nittio kvinnor i den tyska staden Köln utsatta för rån och sexuella övergrepp av ett stort antal män, för att bara nämna ett exempel.
I Helsingborg är det nu dags att stadens politiker gör något så att det inte uppstår situationer som den jag var med om på Knutpunkten. Helsingborg är en del av Sverige, en rättstat, och i en rättsstat måste kvinnor kunna röra sig tryggt på gator och torg.
En kvinna med smink, tajta kläder och långt, utsläppt hår måste kunna få vara i fred på en tågstation. Hon ska inte behöva bli omringad av ett gäng män som trakasserar henne och ”bara vill snacka lite”. Det tror jag att samtliga makthavare i Helsingborg skriver under på. Problemet är bara att det är för mycket snack och för lite verkstad. Det tas alldeles för få konkreta beslut som gör skillnad.
Jag föreslår att det satsas resurser på en upplysningskampanj där experter inom bland annat jämställdhet får i uppdrag att brett informera om att vi i Sverige har lagar som kommit till för att förhindra sexuella trakasserier och annat ofredande mot kvinnor. Och att det i Sverige finns värderingar om att kvinnan är lika mycket människa som mannen. Uppenbarligen är det här något som många män saknar information om. Denna satsning måste såväl stat, landsting och kommuner vara engagerade i utifrån sina respektive ansvarsområden.
I avvaktan på att en sådan upplysningskampanj bär frukt ber jag stadens politiker att öka närvaron av väktare och poliser så att vi kvinnor kan känna oss trygga. På Knutpunkten, och i hela Helsingborg.
Leone Milton

SKRIBENTEN

Leone Milton är journalist med fokus på kvinnor och hälsa och driver podden Bianca & Leones Lyckopodd. Hon är född i Helsingborg, bor i Stockholm och har sommarställe i Arild.
Gå till toppen