Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

DSB ställde in tåg till Sverige

Demonstrationen mot id-kontrollerna uppges vara orsaken.

Ett tåg ställdes in och ett körde bara förbi stationen på Kastrup i samband med demonstrationen mot id-kontrollerna på lördagseftermiddagen. Enligt en presstalesperson från DSB ska anledningen till de inställda tågen vara att en person lyckades ta sig ombord på ett tåg utan giltiga id-handlingar. Vid 18.45-tiden rullade tågen igen, men förseningar kan förekomma ännu en tid.
Läs också Aktivister ska vägra visa id på lördag
Vår reporter Oskar Ahlqvist och fotograf Patrick Persson var på plats och följde demonstrationen, där resenärer uppmanades att inte visa id.
17.56: Aktivisterna avrundar demonstrationen och Stellan Lindell talar till deltagarna i en megafon i avgångshallen. Ingen lyckades få åka till Sverige för att söka asyl.
17.22: Aktivisterna tar sig ner på perrongen där Malmötågen går ifrån. En del vägrar visa id-handlingar och blir bortmotade av säkerhetspersonal. Aktivisterna åker sedan upp för rulltrappan igen bara för att åka ner och försöka på nytt. Det är fortfarande lugnt på platsen och inget bråk. Det är bara en av nedgångarna till perrongen och tågen mot Sverige som blockeras av av aktivisterna, de övriga är fria för pendlare och vanliga resenärer.
Ett flygblad som har delats ut till aktivisterna står det bland annat att de istället för att visa id ska räcka fram en lapp där det står att de vill söka asyl.
17.05: Aktivisterna är tillbaka i vänthallen. Mycket folk nu. "Refugees are welcome here", hörs från aktivisterna. 
17.00: Vid 17-tiden rör sig aktivisterna mot spår 2 där tågen mot Köpenhamn stannar. Tanken är att de ska möte ett svenskt tåg där. På väg ner mot perrongen hörs diverse slagord.
16.40: Aktivisterna börjar samlas i vänthallen på Kastrup.
Miljöpartisten Stellan Lindell, kommunpolitiker från Alingsås, uppskattar antalet deltagare i aktionen till ett hundratal från den svenska sidan.
Han anser att Sveriges nya gränskontroller strider mot asylrätten. Därför har han manat till en olydnadsaktion på perrongen vid Köpenhamns flygplats på lördagseftermiddagen.
Mer än 1 300 personer har anmält sitt deltagande på hans Facebooksida.
– Om en tredjedel verkligen möter upp och vi blir fyrahundra så är jag jättenöjd, sa Lindell på fredagen.
Gå till toppen