FCR

FCR-spelare snart också tv-stjärnor

De är redan stjärnor på plan - nu ska de bli det på tv också.
Ett filmteam ska följa FC Rosengård på nära håll hela 2016.
– De kommer att få tillgång till oss på ett helt nytt sätt, säger sportchefen Therese Sjögran.

Ett filmteam ska följa FC Rosengård på nära håll hela 2016.Bild: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN
Det är King Edward filmproduktion som ligger bakom dokumentären. Även SVT och Film i Skåne är med på tåget.
Ett kamerateam har redan synts följa FC Rosengård vid träningar och under vid Skånecupen, inspelningen är tänkt att ta fart på allvar i samband med Champions League-kvartsfinalen i mars och sen pågå säsongen ut.
Premiär blir i januari 2017.
– Vi kommer ta dem med bakom kulisserna i FC Rosengård. Jag tror det kan bli spännande för allmänheten att se hur en klubb fungerar, säger Therese Sjögran.
– De kommer att få tillgång till oss på ett sätt vanlig media inte får. De kommer vara inne i omklädningsrummet och på vår fritid.
Ingen risk att spelarna blir störda av kameror runt dem hela tiden?
– Det är klart att man måste värna om integriteten och säga var gränserna går, men ska det bli intressant måste man få komma nära. Jag tror det går att hitta en bra balans, säger Therese Sjögran.
Att valet föll på FC Rosengård var naturligt för filmskaparna.
Dels är laget bäst i Sverige, men man är även nyfiken på klubbens sociala engagemang och jobb för ett jämställt fotbollsklimat mellan män och kvinnor.
"Syftet med filmen är att medverka till en positiv förändring vad gäller attityder gentemot professionell damfotboll. Att synliggöra starka, duktiga, kvinnliga fotbollspelare", skriver King Edwards kontaktperson Inger Molin.
Tre karaktärer som ska få extra plats i dokumentären är talangfulla målvakten Zecira Musovic, världsstjärnan Marta och nyblivna sportchefen Therese Sjögran.
– Men det är inte bara det fotbollsmässiga som kommer märkas, utan även hur det funkar att sköta en damfotbollsklubb, säger Therese Sjögran.
Än är dock inte filmprojektet riktigt i hamn. Filmskaparna söker just nu bidrag hos Kulturnämnden på 200 000 kr. Beviljas det har SVT och Film i Skåne lovat att gå in med ytterligare en halv miljon respektive 125 000.
Gå till toppen