Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Limegrönt ny färg på Malmös bussar

Malmögrönt är ute. Alla stadsbussar i Malmö ska få ny färg.

Alla stadsbussar ska få Malmöexpressens limegröna färg.Bild: Johanna Karlsson
– Vi vill ha en ny färg för att markera att vi fräschat upp vår produkt, säger Joakim Agartson, marknadschef på Skånetrafiken.
Den nya marknadsstrategin, som inleddes med den nya tidtabellen i december, överraskar Malmös ansvariga tjänstemän. De trodde att den nya, gröna nyansen var öronmärkt för Malmöexpressen.
– Jag är förvånad, säger Ola Melin, chef för Malmös stadsmiljöavdelning.
Han ingick i den styrgrupp som 2013 tog fram riktlinjerna för Malmös nya superbussar.
– Färgvalet var en viktig fråga då, de nya bussarna skulle stå ut litet, som någonting nytt. Nu är det inte lika viktigt längre. Jag förstår inte hur Skånetrafiken tänker. I min värld tappar man poängen kring superbussarna, säger Ola Melin.
Den ljusare gröna färgen har han inga synpunkter på.
– Eftersom jag var med om att ta beslutet om Malmöexpressen tycker jag att den kan passa väl in i stadsbilden. Det var en form av kompromiss, där man ville ha en annorlunda grön nyans på de nya bussarna.
På Skånetrafiken är man medveten om att man inte går i takt med Malmö.
– Vi är inte riktigt överens, men vi vill komma åt de marknadsmässiga värden som Malmöexpressen bidragit till. Här har vi haft en 40 procentig ökning i trafiken, säger Skånetrafikens marknadschef Joakim Agartson.
– Färgen hänger ihop med det. Vi vill signalera att vi har förbättrat produkten.
Genom att skrota malmögrönt?
– Vi har inte förändrat det malmögröna. Det här är en uppfräschning av det malmögröna, där nyansen ändrats märkbart, säger Joakim Agartson.
Hittills har tio av Malmö stadsbussar fått den nya färgen. Den stora förändringen kommer i slutet av 2017, när 88 av Malmös stadsbussar ska bytas ut.
Att den nya, gröna nyansen är väldigt likt den gröna färg som bussbolaget Nobina använder är enligt alla en ren slump.
– Bussarnas färg avgörs helt av Skånetrafiken. Det har vi inget inflytande över, säger Maryam Yazdanfar, kommunikationschef på Nobina.
Mörkgrönt (NCS 8010-G10Y) har sedan 1993 varit Malmös officiella färg, tänkt att prägla allt från bänkar och stolpar till containrar och bussar.
Gå till toppen