Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Snart kan hans historia inspirera världen över

Kim Nilsson från Klippan har en ovanlig tumörsjukdom. Nu ska Discovery göra en dokumentär med honom.

”I mitt liv är det många som tittat på mig och sagt att jag kan inte göra det och jag kan inte göra det. Jag har alltid trott på mig själv och gjort precis det som jag inte kunde göra, och jag har alltid lyckats. Det har visst gjort ont många gånger och känts jobbigt. Men jag har inte gett upp för det.”
Orden är Kim Nilssons, 41 år, från Klippan. 2010 var han första gången med i Helsingborgs dagblad och berättade om sitt alldeles vanliga liv med jobb, sambo och barn trots den ständigt växande, godartade tumör som helt döljer halva hans ansikte. Den beror på den medfödda tumörsjukdomen neurofibramotos Recklinghausen, en vanlig ärftlig sjukdom som de flesta bärare knappt märker av.
Artikeln gav upphov till en våg av positiva reaktioner och ledde också till mer medial uppmärksamhet. Kim Nilsson hamnade i soffan hos Malou och fick spela in en dokumentär med TV3 som sågs av 140 000 tittare.
Människor gick fram och tackade honom för att han hjälpt dem att få perspektiv på sitt eget liv. Att ”alla visste” fick också honom själv att våga ännu mer.
Efter pojkarna Jesper och Casper fick Kim och hans fru Josefin en liten tös, Nikki, som nu är tre år. I vardagen går tiden till att ta hand om huset och familjen.
– Det är Bamsegympa och så dans på Saltito och gitarr på musikskolan för Jesper, säger Kim Nilsson.
Så för en tid sedan hände något. Konstiga telefonnummer dök upp i mobilen, han tryckte bort men lyssnade sedan på ett meddelande från England och TV-kanalen Discovery. De ville ha med Kim Nilsson i ett program om människor med ovanliga sjukdomar.
– Man fick en liten chock först, men det lät intressant så jag var tvungen att skriva tillbaka till dem. Vad de har sagt kommer programmet att sändas först i Asien till sommaren, sedan i USA och Mexiko innan det sänds i Europa.
Den gångna veckan har den engelske producenten Mike Garrod och hans svenske medhjälpare följt Kim Nilsson i hälarna.
Först på jobbet på ICA:s stora lager i Helsingborg där chefer och arbetskamrater glatt ställde upp på intervjuer, sedan i skidspåret när han tränar inför Kortvasan som han ska åka tillsammans med några arbetskamrater för femte året i rad.
– De låg i bakluckan och filmade medan jag kämpade på rullskidorna. Det är mycket jobb för några minuter på film, men det var en kul dag, säger han.
En av dagarna filmar de i hemmet och en dag åker de till Kim Nilssons nye läkare i Göteborg. Efter en uppväxt med ständiga operationer har han som vuxen undvikit sjukhus.
– Operationer är något av det värsta jag vet, men just nu bearbetar jag nog och förbereder mig för ett nytt ingrepp.
Veckan innan jul 2014 fick Josefin och Kim beskedet att deras äldste son fått diabetes. Det förändrade livet. Samtidigt kämpade de med sitt eget förhållande, vilket mynnade ut i ett beslut att gå skilda vägar.
– Vi trampade snett och höll på att glida ifrån varandra. Vi pratade inte riktigt igenom det, det borde vi gjort. Men jag kommer alltid att älska Josefin väldigt mycket. Och vi kommer att göra allt för att våra barn ska ha det bra.
Kim Nilsson har sagt att det är vännerna från uppväxten som gjort honom till den glada och öppna person han är. Dem och föräldrarna som alltid lät honom vara som andra barn, vara med och synas. Att folk alltid tittat, viskat eller pekat har han försökt bortse från. Men kanske har han blivit för bra på att stänga av när det gör ont.
– Det senaste året har jag börjat tänka mer på det, att man inte ska stänga in alla känslor.
Trots motgångarna försöker Kim Nilsson att vara glad och positiv. Förra året startade han och Jesper en insamling till barn som skänkt upplevelser och julklappar till barnavdelningen på sjukhuset i Helsingborg.
– Mitt i det här har jag fått en chans att beröra och förändra andras liv, säger han.
MER: Läs artikeln i Helsingborgs Dagblad 2010.
Gå till toppen