Malmö

"Det finns en mening med att jag är här"

Sju månader tog 19-åriga Alireza Ahmadis flykt från Afghanistan. Målet är att komma in på Copenhagen Business School, få snurr på nya företaget och inspirera ungdomar.

Sju månader tog hans flykt från Afghanistan. I februari är det tre år sedan 19-årige Alireza Ahmadi nådde Sverige.
– Mitt land. Sverige är mitt land. Det är här jag bor, jobbar och betalar skatt.
Han har ett eget företag och under året ska han hålla föredrag och utbildningar i integration och mångfald. Dessutom ska han dra igång ett forskningsprojekt som ska resultera i handböcker till ensamkommande och till personal på Migrationsverket.
– Det jag har med mig i bagaget ger mig ett unikt perspektiv. Och jag ser på saker lite annorlunda än dagens politiker. När jag tänker integration så ligger mitt fokus på normer och att normerna måste skapas tillsammans, annars blir det ett utanförskap.
– Invandring är en tillgång för Sverige och den viktigaste frågan är hur vi ska kunna ta tillvara på den kompetens som nu finns här.
Första gången tidningen träffade Alireza Ahmadi var mitt i natten på Malmö central. Det är drygt två månader sedan och då hade han inte sovit på två dygn. Han var en av de frivilliga som natt efter natt hjälpte flyktingar som precis hade kommit till Sverige.
– Jag var tvungen att göra det. Jag kände mig skyldig att göra det. Om inte jag, vem skulle då hjälpa till? Det hör till om man är en medmänniska. Det var min plikt. Det finns en mening med att jag är här.
– Dessutom vet jag hur det är att komma hit utan att veta något alls om varken mina skyldigheter eller mina rättigheter. Om ingen berättar det för dig så vet du ju inte.
Alireza Ahmadi föddes i Afghanistan. Han var ett par år gammal när familjen tvingades fly till Iran på grund av att hans pappa var politiskt aktiv. I Iran levde familjen utan id-handlingar – de var papperslösa.
– Men jag gick ändå i skolan och där var jag ett geni. Efter gymnasiet jobbade jag som butikssäljare i en möbelaffär. Men eftersom jag var papperslös hade jag inget att sätta emot när lönen plötsligt uteblev och sen blev jag oskyldigt anklagad för stöld, säger han.
– Polisen skulle inte ha trott på mig. Jag var tvungen att lämna landet. Tvungen att fly. Jag hade inget annat val, fortsätter han.
Flykten till Sverige gick genom Turkiet, Grekland, Italien, Österrike och Tyskland.
– I Turkiet satt jag fängslad så när jag kom fram till Malmö blev jag lugn. Då kände jag mig trygg.
Första boendet i det nya hemlandet blev på ett transitboende i Teckomatorp i Svalövs kommun. Tanken var att han skulle stanna där under några dagar, det blev tio månader.
– Det var helt sjukt. Jag är uppvuxen i Teheran med tio miljoner invånare och hamnade i Teckomatorp där det bor typ 1 500 personer. Hur skulle jag lära mig integration där? Vi var isolerade på boendet.
I dag bor han på Villa Vånga på Ribersborg i Malmö – ett boende för unga med uppehållstillstånd.
– Det finns en bostadssegregation och det krävs stora insatser för att bryta utanförskapet. Vi som har kommit hit släpps inte in på bostadsmarknaden.
Han har samma tankar kring utanförskap på den svenska arbetsmarknaden.
– I Sverige är det snart brist på läkare och ingenjörer, men de flyktingar som kommer hit med den utbildningen får inte jobba. Det behövs ett system som får in dessa på arbetsmarknaden.
Han har flera förslag på hur det praktiskt ska kunna gå till. Ett av förslagen går ut på att låta en läkare exempelvis gå bredvid under en period för att se hur det funkar på ett svenskt sjukhus.
– Erfarenheten finns ju, det är de sociala koderna och hur det görs här som man behöver lära sig.
Samtalet kommer in på språk och språkkunskaper.
– Om du ska komma in i det svenska samhället måste du lära dig språket.
Natten till i måndags infördes id-kontroller vid Köpenhamns flygplats Kastrup. För papperslösa asylsökande i stort sett stängdes den svenska gränsen vid Öresundsbron.
– Det bidrar inte till integration och är inte bra för Öresundsregionen. Det kommer bara innebära att ännu fler försöker ta sig in i landet via smugglare som man tvingas betala massor med pengar till.
För 2016 önskar Alireza Ahmadi att det blir lättare att kunna fly från ett krig. Han vill att EU ska avskaffa transportörsansvaret så att asylsökande och flyktingar utan id-handlingar och visum kan ta sig till Europa med båt och flyg istället för att tvingas använda sig av människosmugglare.
– De här nya kontrollerna är ett steg åt fel håll. Det kommer göra det svårare för flyktingar. Jag är ju stolt över Sverige, över mitt land. Men det här gillar jag inte.
Under 2015 sökte 35 369 ensamma barn asyl i Sverige.

Alireza Ahmadi

Ålder: 19 år.
Bor: På Villa Vånga i Malmö, ett boende för unga med uppehållstillstånd.
Familj: Mamma, pappa och två yngre bröder i Teheran, Iran.
Fritid: ”Jag är intresserad av mode och kläder, så shopping när jag kan. Och jag gillar långa promenader.”
Bakgrund: Kom till Sverige i februari 2013. Är en av initiativtagarna till Ensamkommandes förbund och var med och drog igång Asylstafetten.

Tre saker Alireza Ahmadi ser fram emot 2016:

1. Att få till ett forskningsprojekt kring ensamkommande unga som ska resultera i handböcker: en till ungdomarna och en till Migrationsverkets personal. Och visionen är att få igång en fungerande institution för ensamkommande.
2. Att Sveriges flyktingpolitik förändras och att man inte stänger gränserna.
3. Att han bor i ett land som stödjer människor som söker skydd.
Gå till toppen