Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En våg av skönhet

Har du koll på den koreanska vågen? Den sydkoreanska populärkulturen har de senaste åren flyttat fram sina positioner och nått framgångar inte minst i andra östasiatiska länder. Framförallt handlar det om tv-dramaserier, men det talas också om k-pop, k-film, k-litteratur. Och k-beauty. I senaste numret av tidskriften Orientaliska studier (nr 144) skriver Björn Boman om den koreanska skönheten som är på väg att ta över världen. På listor över världens 100 vackraste (både kvinnor och män) tar iögonfallande många koreanska popstjärnor plats. Boman analyserar hur idolerna smälter samman amerikanska och japanska ideal, plastikopereras och stajlas för ett utseende som ur både ett västerländskt och östasiatiskt perspektiv ses som exotiskt, men inte för exotiskt.
Den sydkoreanska tjejgruppen Girls' Generation bildades 2007.
Den som föredrar en annan slags, och troligen mer bestående, skönhet kan vända sig till tidskriftens förra nummer, som är ett specialnummer om modern koreansk poesi. Här presenteras bland andra Ham Min-bok, en poet som bosatt sig på en övergiven bondgård, lever på att sälja ginseng och avvisar materialismens frestelser. All fåfänga känns långt borta, också när han diktar om spegelbilden (i översättning av Angelika Hedqvist): "Även i spegeln tycks jag växa / Det jag som fanns i spegeln för tjugo år sedan / har förvandlats till dagens jag // Jaget i spegeln, / Händer det att även du tänker på den jag varit?"
Gå till toppen