Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ett hem för alla tider, åldrar och aktiviteter

"Gör det för egen maskin. Och ihop med andra".
Tiderna växlar, men mottot på Hemgården är fortfarande detsamma. Människor ska samarbeta och skapa själva.

För många är denna Lundainstitution i korsvirke på Kiliansgatan framför allt billig fika, musik och träffpunkt.
Sant, men också bara en liten del av sanningen.
Här har det genom åren vävts, spelats schack, mekats med moppar, organiserats föreningar och hittats på mycket annat. Inte minst har massor av rock- och popband fötts och cirka 300 skivor spelats in på gården.
Men det är också helt ok att bara hänga här, umgås och dricka kaffe. Medlemskap är valfritt.
Den eftermiddag då Sydsvenskan tittar in arrangerar Spykenelever en loppmarknad till förmån för nyanlända.
– Vi har knappt en susning om vad de tänker göra, säger Hemgårdens föreståndare Mattias Persson med ett skratt.
– De hörde av sig och sköter allt själva. Vi behövde bara visa var borden finns.
Ett praktexempel på hur Hemgården ska fungera: Ta egna initiativ, gör något som engagerar dig/er och tanka hjälp och råd av personalen i huset.
– Vilka aktiviteter folk ägnar sig åt här har ändrats genom åren. Men det centrala är inte vad som görs, utan hur det görs, slår Mattias Persson fast.
Och man kan lära sig mycket av görandet och växa tack var det, påpekar han.
– Personer som har gått här mycket brukar kallas "hemgårdare". Många av dem blir också hemvändare, de kommer tillbaka och beskriver ofta hur oerhört viktigt stället varit för dem.
Vissa har lärt sig något handfast och konkret, andra har fått en tro på sig själva och sin förmåga.
Mattias Persson kan föreningen Hemgårdens rötter och historia väl och håller den högt.
– Behoven är ju desamma nu som då. Hemgårdsrörelsen kommer ur den engelska settlement-rörelsen i slutet av 1800-talet. Då gick kyrkan in i eftersatta områden tillsammans med akademiker och byggde upp hus som skulle vara till för medborgarna och där de kunde vara och verka i demokratisk anda.
Grundtanken var att i ett demokratiskt samhälle måste man hjälpa individen att tänka och handla fritt. Vilket förstås också kommer att påverka den politiska demokratin.
– Människor ska kunna få makt över sig själva, säger Mattias Persson. Det kan vara små saker eller stora. Skateboardåkare i stan ville organisera sig, vi hjälpte dem att skapa en förening och tack var dem står nu betongparken Söderlyckan klar i vår.
Den första svenska hemgården blev 1912 Birkagården i Stockholm och en riksorganisation startades.
Föreningen i Lund bildades 1942 och flyttade mellan olika adresser fram till 1960 då den landade här i Kiliansgården, också kallad Charpentierska villan. Den fristående Hemgården samarbetar mycket med kommunens förvaltningar och andra föreningar.
Fokus har alltid legat på ungdomar. Men dessa behöver ju lära sig av vuxna och vice versa. Alltså: åldersblandning.
Här får unga träffa på vuxna som lyssnar på dem och som varken är föräldrar eller myndighetspersoner. Och de vuxna möter ungdomar som är snälla och sociala.
– När jag kom hit för allra första gången var en grupp pensionärer just på väg nedför trappan och ett gäng punkare i tuppkammar och trasiga kläder på väg upp, minns Mattias Persson. De hälsade fint på varandra. Den bilden har jag kvar, bilden av de självklara mötena.
Gå till toppen