Malmö

Flickvän hade gjort slut – då frontalkrockade 22-åringen

I bilen sade 22-åringens flickvän att hon inte ville vara ihop med honom. Då ökade han farten, styrde mot ett mötande fordon och frontalkrockade.

Den svåra olyckan på Käglingevägen eftermiddagen den 17 oktober 2014 såg först ut att ha varit en olyckshändelse. Båda inblandade fordonen var kraftigt krockskadade och alla tre personer fördes till sjukhus. Tillståndet för föraren i den mötande bilen var värst, hans skador var livshotande.
Men snart anande polisen att allt inte stod rätt till. Det saknades bromsspår på platsen och det rådde goda sikt– och väderförhållanden.
När exflickvännen förhördes senare på kvällen berättade hon att de bråkat strax före krocken. 22-åringen accepterade inte att relationen, som tagit slut några veckor tidigare, var över, uppger hon. Sen sade 22-åringen att han inte ville leva längre och svängde ut i det mötande körfältet.
– Han satsade när han gasade för att köra på den mötande bilen, säger exflickvännen i förhör.
22-åringen uppgav först att det varit halt på vägbanan och att krocken var en olyckshändelse. Men konfronterad med exflickvännens uppgifter erkände mannen att han orsakat kollisionen medvetet.
– Jag siktade inte på något. Jag blundade och gled över.
Angående att han riskerade exflickvännens och den andre förarens liv uppger han i förhör:
– Jag tänkte inte så långt. Jag tänkte bara att det är jag som dör, ingen annan.
– Jag tänker att döden kommer att komma och jag kommer inte behöva, jag kommer inte att ha något samvete sen för jag kommer att vara död.
Men ingen dog. Mannen i den mötande bilen behandlades inledningsvis i respirator, men tillståndet stabiliserades. Han drabbades av flera frakturer i bäckenet, skadade mjälten, ena njuren och bröt benet.
Exflickvännen kom undan med smärtor i halskotpelaren och en svullen fot – bältet och airbagen blev hennes räddning.
22-åringen klarade sig med nackont.
På onsdag ska de inblandade i olyckan mötas i tingsrätten. Åklagaren menar att 22-åringen gjort sig skyldig till försök till dråp och vårdslöshet i trafik. 22-åringen erkänner att han orsakat övrigas skador och att han kört vårdslöst, men inte att ha försökt döda dem.
Tolv timmar efter olyckan togs prover på 22-åringen som visade att han hade cannabis i blodet. Därför åtalas han även för ringa narkotikabrott och rattfylleri.
22-åringen nekar till att ha kört narkotikapåverkad och hävdar att han inte rökt cannabis på två veckor innan händelsen.
Gå till toppen