Sverige

Flyktingsmuggling slår tidigare rekord

Antalet misstänkta fall av människosmuggling ökade dramatiskt i Skåne 2015.

Bild: Jenny Leyman, arkiv
2016 vara bara tio timmar gammalt när den förste misstänkte människosmugglaren greps vid tullstationen på Lernacken, en 40-årig man.
Dagen efter stoppades en jämnårig norrman i kontrollerna vid Bron. I bilen fanns två flyktingar som passagerare.
Båda förarna greps och misstänktes för brott. De är långt ifrån ensamma, scenariot var återkommande under hösten och vintern.
Aldrig tidigare har så många människor på flykt sökt sig till Sverige och majoriteten av dem kom av naturliga skäl in i landet via Skåne.
Det historiska antalet asylsökande ledde till ökade kontroller vid gränserna vilket har satt spår i polisens anmälningsstatistik. Aldrig tidigare under 2000-talet har så många personer i Skåne blivit misstänkta för att försökt smuggla flyktingar över gränsen.
Människosmuggling är ett uppsåtsbrott som kan ge upp till två års fängelse. Uppsåtet innebär att en misstänkt måste vara medveten om att hen begår ett brott för att kunna dömas i en domstol.
Har smugglaren tagit betalt, om det rör många personer eller om allt har skett under vad lagstiftningen beskriver som "hänsynslösa former" anses brottet vara grovt. Då ligger maxstraffet på sex års fängelse.
Flyktingarna riskerar inget straff utan betraktas som vittnen då det är fullt lagligt att ta sig in i Sverige utan vare sig tillstånd eller papper.
Läs mer:Man anhållen för människosmuggling med gummibåt
Förra året resulterade i 114 anmälningar om människosmuggling i Skåne. Brottsförebyggande rådets kartläggning visar att senast siffrorna låg i närheten av det var 2007, då med 76 stycken ärenden.
Majoritet av alla asylsökande det året var medborgare i Irak där blodiga strider rasade för fullt efter den USA-ledda invasionen några år tidigare.
De allra flesta inresorna från i fjor som har intresserat polisen och tullen i Skåne ligger från september och framåt och har skett i Malmö eller Helsingborg.
För Malmös del har antalet anmälningar om människosmuggling mer än tredubblats jämfört med året innan. Kurvan följer migrationsverkets över ansökningar om asyl, främst från syrier och afghaner.
En genomgång av smugglingsfallen visar att det bara är ett fåtal personer, fem under hela året, som polisen har trott har tagit betalt eller smugglat flyktingar i organiserad form.
Flera misstänkta smugglare uppgav humanitära skäl i polisförhören:
”Jag såg de här barnen och kvinnorna. De hade inga jackor på sig. Jag tänkte att om jag inte gör det här kommer jag inte kunna glömma det i hela mitt liv.”
Beskrivningen kommer från en tysk man som åtalades i början av december efter att ha skjutsat fyra irakier utan papper över Bron.
Bland de misstänkta under året finns både personer som bor i Sverige och som hämtat anhöriga med bil i Danmark samt utländska medborgare som kommit körandes över Bron med obekanta passagerare som de hämtat upp längre söderut i Europa.
Bland resenärerna finns både flyktingar som haft Sverige och grannländerna som sitt slutmål.
I båda fallen riskerar smugglarna fängelsestraff, i det avseendet gör lagstiftaren ingen skillnad när det rör sig om den är typen av gränspassager inom Schengenområdet.
Flera fällande tingsrättdomar gällande människosmuggling har redan fallit.
Gå till toppen