Fotboll

Från VM-spel till Korpen på 204 dagar

”Egentligen hade jag velat börja redan i höstas, men det fick jag inte eftersom jag var licensierad spelare och det gällde året ut”, berättar Therese Sjögran.

I somras avrundade Therese Sjögran sin landslagskarriär med VM i Kanada och var Sveriges genomgående bästa spelare i turneringen.
Den 20 juni i fjor gjorde Therese Sjögran sin 214:e och sista landskamp i VM-åttondelen mot Tyskland.Bild: CARL SANDIN
Sedan väntade ett jobb utanför fotbollsplanen som sportchef i FC Rosengård.
Men den 38-åriga liraren saknade spelet för mycket, så på söndagen snörde hon på sig skorna och inledde en ny karriär som spelare i Korpen.
– Egentligen hade jag velat börja redan i höstas, men det fick jag inte eftersom jag var licensierad spelare och det gällde året ut, berättar Therese Sjögran.
"Man får inte ha dobbar, så jag halkade omkring hela tiden. Måste hitta något alternativ", säger Sjögran.Bild: Hanna F Ellborg
Vi träffar henne efter debuten i Kombihallen på Stadionområdet i Malmö, där hon fick posera i selfies med motståndarna och sedan briljerade med sin spelintelligens när matchen väl var igång.
Ingen visste riktigt hur det slutade – kanske 7–0 eller 8–0, möjligtvis 9–0 – men Therese Sjögran noterades i alla fall för fyra målgivande passningar ur den högre skolan.
Hon gjorde lite som hon ville med bollen, men grämde sig över ett par grova missar framför mål.
– Fast det är ju för själva liret jag håller på, så har det alltid varit, säger Therese Sjögran.
– Längre ner än så här kan man inte komma inom fotbollen, men det var kul. Jag ger hundra procent när jag har bollen och tar det lugnt i försvarsspelet, så allting är som vanligt.
Söndagens debut var inget tillfälligt jippo eller gästspel. Therese Sjögran tänker köra på i vinterserien i Kombihallen och ska även vara med när seriespelet flyttar utomhus till våren.
En i gänget och plötsligt tillhör 38-åriga Therese Sjögran de yngre när hon nu börjar spela för laget med det blygsamma namnet FC Rosengård Elit.Bild: Hanna F Ellborg
Laget med det blygsamma namnet FC Rosengård Elit består till stor del av före detta spelare på hög nivå.
– Det är ett skönt gäng och alla kan spela. Men för mig handlar det också om att hålla igång. Bara gym och löpning blir för tråkigt.
Korpgänget tränar inte, så Therese Sjögran funderar på att plocka upp racketsporten padel för att stilla bollhungern.
Att träna med FC Rosengårds A-lag skulle kännas fel som sportchef i klubben.
– Jag måste distansera mig från spelarna, men kan kanske vara med någon gång när många är borta på landslagsuppdrag.
Gå till toppen