Världen

Kaoset i Köln ”var planerat”

Anmälningarna om olika typer av brott riktade mot kvinnor under nyårsfirandet i Köln fortsätter att öka. Antalet har stigit till 516.
Tysklands justitieminister hävdar att de sexuella övergreppen måste ha varit ”organiserade”.

Den främlingsfientliga rörelsen Pegida försöker utnyttja nyårsnattens händelser i Köln för sina egna syften. I lördags genomförde Pegida en demonstration i staden.Bild: Jürgen Schwarz/AP/TT
– Ingen ska säga till mig att det här inte var samordnat eller planerat. Misstanken är att ett specifikt datum och en förväntad folkmassa utsågs, säger Heiko Maas till Bild am Sonntag.
Enligt tidningen samlades unga män inte bara från Köln utan så långt bortifrån som Frankrike och Belgien. Med hänvisning till betrodda poliskällor skriver tidningen att några nordafrikaner har använt sociala nätverk för att sända upprop om att samlas till nyårsfirande i Köln.
– Gripanden har skett och vi kommer att fortsätta att göra gripanden. Sedan gäller det att avgöra huruvida dessa personer har eller inte har varit inblandade på nyårskvällen, säger en taleskvinna för polisen i Köln enligt Reuters.
I ett tidigare uttalande sade Kölnpolisen att de misstänkta i utredningen ”huvudsakligen är från länder i norra Afrika” och att den ”huvudsakligen gäller asylsökande och människor som vistats i Tyskland illegalt”.
Att samla bevis är svårt, eftersom polisen inte klarade av att få kontroll över den kaotiska händelseutvecklingen på nyårsnatten.
Nu rapporteras om liknande brott i Hamburg under nyårsfirandet. Polisen säger att 133 fall av brott, däribland sexuella övergrepp, misstänks ha begåtts mot kvinnor på avenyn Reeperbahn. Samtidigt skrev Kölnpolisen upp antalet anmälningar från lördagens 379 fall till 516 på söndagen.
Polisens talesman säger att offren har beskrivit förövarnas utseende som ”afrikanskt, arabiskt eller sydeuropeiskt”.
– Det kan naturligtvis vara möjligt att förövarna tillhör en grupp, men för närvarande skiljer sig beskrivningarna åt, säger talesmannen.
I lördags genomförde den högerpopulistiska och främlingsfientliga rörelsen Pegida en demonstration i Köln. Att migranter sägs ha varit inblandade i brottsvågen tar Pegida som intäkt för att förbundskansler Angela Merkels välkomnande hållning varit felaktig.
Tyskland tog under 2015 emot 1,1 miljon asylsökande. Efter att gång på gång ha upprepat ”vi klarar det här” har händelserna i Köln fått Merkel att byta taktik. Nu vill hon förändra lagstiftningen så att det blir möjligt att snabbare utvisa asylsökande som begår brott och personer som vistas illegalt i landet.
Gå till toppen