Sport

"Självklart skulle ett guld bli det största"

Till vardags kan hon vandra omkring tämligen ostörd på Malmös gator - vid OS i Rio kan hon mycket väl leda hemmatruppen vid invigningen.
Men på typiskt Martavis låter hon ljuset lysa på sin omgivning.
– Formiga förtjänar mest att bära flaggan. Det är hennes sjätte OS och hon är en stor förebild inom damfotbollen.

Låter namnet bekant? Hon satte kanske inte något större avtryck, men "den lilla myran" - Formiga betyder det på portugisiska - spelade faktiskt med Malmö FF under säsongerna 2004-2005. I dag är hon 37 år och på väg mot sitt sjätte OS - Marta Viera da Silva ska göra sitt fjärde.
Marta är stor i världen - i Brasilien, så stor att vi nog har svårt att förstå det. En marknadsundersökning för något år sedan visade att 95 procent av alla i hemlandet kände till henne.
– Självklart skulle det vara en ära att få bära flaggan, medger hon. OS kommer bli väldigt speciellt och betydelsefullt för mig men det kommer nog kännas mer när det verkligen börjar. Men just nu är det fokus på mitt klubblag FC Rosengård; Champions League, allsvenskan och cupen.
Uppmärksamheten blev enorm när Marta passerade superlegendaren Pelé i antalet gjorda landslagsmål strax före jul.
– Jag är väldigt stolt såklart över att ha slagit ett rekord på både dam och herrsidan. Det är nog en väldigt rolig grej för damfotbollen.
Fotboll är ju inte nationalsport i Brasilien - det är en alldeles egen religion.
– Alla sporter under OS har sin betydelse och är stora men jag tror definitivt att fotbollen kommer vara en av de populäraste. Det är det som är det roliga med OS att det blir mycket sport och oavsett vilken det är så håller man på sin nation, säger Marta.
Herrfiaskot vid hemma-VM måste tvättas bort, 1-7 förlusten mot Tyskland en oförglömlig sorgeprocess - pressen på de båda brasilianska lagen kommer att vara stor.
– Det är alltid hård press på oss att vinna guld i alla mästerskap, men med tanke på att vi spelar i vårt hemland, så kommer pressen att vara ännu högre, förklarar Marta.
Som själv har ett VM-silver och två OS-silver - Brasilien har aldrig nått hela vägen fram på damsidan. Skulle ett OS-guld vara höjdpunkten på karriären?
– Alla titlar jag har vunnit hittills har vart viktiga och betydelsefulla för mig både individuellt och lagmässigt men eftersom detta blir mitt första och sista OS i mitt hemland och att Brasiliens damlandslag aldrig har vunnit OS-guld så självklart skulle det bli det största.
Har ni tillräckligt bra lag för att vinna guld?
– Vi är på rätt väg men har lite att jobba på om vi ska klara av att ta hem guldet för det är många bra lag med i OS, svarar Marta diplomatiskt. Allt måste fungera precis som i alla lagsporter. Man kan inte lita på att någon annan ska ta jobbet utan alla måste jobba lika hårt tillsammans så man kan nå en gemensam nivå.
Strax före jul spelade Brasilien en turnering. Här hemma minns vi den mest för att Marta kolliderade med FC Rosengårds tänkta målvakt Erin McLeod och bara försynen hindrade en riktigt svår skada på kanadensiskan. Marta twittrade bilder på McLeod försedda med ett hjärta, liksom för att ursäkta - men smällen var förstås helt oavsiktlig.
Sen vann Brasilien hela turneringen. Slog Trinidad och Tobago, Mexiko och så Kanada två gånger.
– Vi är jätte nöjda med turneringen, vinst varenda match och många mål gjorda. Sedan är det ju så att man kommer aldrig vara tillräckligt nöjd eftersom man kan alltid göra det bättre och det måste vi göra eftersom vi kommer möta ännu bättre lag i OS.
Vilka lag blir svårast i OS?
– Den frågan blir svår att svara på eftersom enligt mig så är alla lag som är med i OS riktigt bra och man ska inte underskatta något lag.
Martas andra hemland, Sverige, vet ännu inte om det blir något OS. I början av mars kvalar Sverige med hemmanationen Nederländerna samt Schweiz och Norge om en plats i Rio.
– Jag tror och hoppas att Sverige klarar det! Tror att alla motståndare kommer vara svåra eftersom alla lagen vill ta sig till OS. Sverige har ett bra lag och stor chans dessutom vill de nog inte missa OS i Brasilien, säger Marta med ett skratt.
Sydsvenskan når Marta under en förlängd semester hemma i Brasilien. Hon spelade ju nästan ända fram till jul.
– Men jag tränar individuellt på gym här, säger hon. Annars tillbringar jag mest tiden med familj och vänner. På så sätt kan jag ta det lugnt och ladda batterierna.
I mars väntar Champions League-kvartsfinaler mot Frankfurt, sen vardagen i allsvenskan.
– Vi har tappat många bra spelare från förra året men samtidigt fått in många nya spelare som kommer kunna ersätta dem väldigt bra. Vi kommer att göra allt för att vinna oavsett motstånd och jag ger alltid 100 procent.
Den 20:e januari är Marta tillbaka i Malmö för att börja träningen med FC Rosengård.
Gå till toppen