Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gäng ofredade kvinnor på nyår i Malmö

Berusade kvinnor blev trakasserade och ofredade av gäng under nyårsnatten, enligt Malmöpolisen. Grupper av ensamkommande flyktingungdomar pekas ut. Men det finns inga anmälningar.

Flera vittnar om övergrepp under nyårsnatten i Malmö. Bilden är från firandet på Bergsgatan.Bild: Patrick Persson
Nyårsnatten – kring midnatt i Malmö citys utkanter – en grupp på åtta till tio unga killar samlas runt en kvinna i de sena tonåren.
De pratar, ropar, verkar det som. Till kvinnan eller sinsemellan, det kan inte polispatrullen som sitter i sin bil några hundra meter bort avgöra. Men de rullar mot platsen.
Läs också Olle Lönnaeus: Polisen svek de antastade unga kvinnorna
Innan de hunnit ur bilen är killarna borta. Kvar står en rädd kvinna.
– Våra patruller avstyrde flera sådana här händelser på nyårsnatten, tjejer som omringades av stora gäng som bara drev omkring, säger Håkan Johansson, som var polisens insatsledare.
Han nämner att flera hundra unga killar rörde sig i grupper i Malmös centrala delar.
– De var allmänt stökiga och sköt raketer kors och tvärs, de drev omkring, säger han.
Tjänstgörande poliser höll ögonen på grupperna och fick på så vis korn på flera fall av påbörjade trakasserier eller ofredanden.
– Det händer säkert varje krogkväll att kvinnor blir trakasserade i till exempel krogkön, någon som tafsar eller ofredar dem, säger Håkan Johansson.
– Men det här, när det kommer i stora gäng, 8–10 stycken, det är ovanligt, det har vi inte sett tidigare. Det var i citys utkanter, Kungsparken eller Centralstationen, som vi såg det här.
Gängens tillvägagångssätt påminner mycket om övergreppen i tyska Köln samma kväll, där ett stort antal utsattes för regelrätta attacker. Men i motsats till i Köln fullbordades inte de övergrepp som polisen såg risk för.
Varför greps ingen?
– Det hann aldrig bli några handgripliga trakasserier, vad jag vet. När vi följde gängen och sedan kom fram till dem så drog de iväg. Vi pratade med några tjejer också. De sa att det hade känts obehagligt, men inte mer än så.
Varför stoppade ni inte killarna och kontrollerade dem?
– Det hade vi inte möjlighet till. Det var sådana mängder med folk ute och det här inträffade när det var som mest att göra.
Med andra ord: det poliserna såg var inte tillräckligt grovt.
– Om det verkligen hade blivit något [brott eller övergrepp] det vet egentligen bara de själva.
Poliserna som tjänstgjorde på nyårsnatten har gjort sitt jobb, och gjort det bra, enligt Carl-Axel Andersson, kommunpolis i lokalpolisområde City/Norr i Malmö.
– De har gjort precis vad de ska – förhindrat brott – brottsförebyggande arbete, säger han
Efter Sydsvenskans frågor har Carl Axel Andersson granskat polisens diariesystem för nyårsnatten. Han hittar inga formella anmälningar eller noteringar om att grupper av unga killar ofredat kvinnor.
Däremot har han läst patrullernas ”återflöde” – en överlämning av aktuella händelser som är till för att tillträdande arbetslag ska veta om de ska hålla ögonen på något särskilt.
Så här står det, bland annat, i nyårsnattens återflöde:
”Något som stack ut från tidigare år var att ett par hundra som jag ser som 'ensamkommande från Afghanistan' drev omkring i city och var allmänt stökiga. Flera fall där stora gäng av dessa omringade framförallt berusade tjejer/kvinnor och ofredade dessa. Inget som under natten blev någon anmälan.”
– Ensamkommande från Afghanistan är vår bedömning då under natten. Det bygger helt på utseende, så det kan säkert ifrågasättas, säger Håkan Johansson.
– Att vi skriver återflöden är för att de som kommer efter ska få en förvarning, ha ögonen på det. Ser man en viss tendens skriver man ner den. För att vi ska lära av varandra och hålla varandra uppdaterade vad som händer på stan.
Men trots en rad misstänkta fall under nyårsnatten har ingen utsatt gjort anmälan, och polisen har inte själva upprättat någon anmälan.
– Det behöver ha hänt ganska mycket innan man skriver en anmälan utan att målsägande är med, säger Carl-Axel Andersson.
– Man kan alltid diskutera om det ska skrivas en formell anmälan. Men det är omständigheterna på platsen som är avgörande. Det viktiga är att poliserna är ute, observerar och förhindrar brott.
Andersson säger att informationen om vad som hände under nyårsnatten ska spridas så att uppmärksamheten är god, särskilt vid mikroplatserna – extra brottsfrekventa platser i stan.
– Vi får inte mörka någonting, vi måste prata om det, säger han.
– Det är inte acceptabelt att en kvinna inte ska kunna gå ute på stan utan att bli trakasserad. Det är en mycket tråkig utveckling.
Gå till toppen