Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Att satsa 120 miljoner kronor på en sport som inte är jämställd är ologiskt

Jag har länge funnit klassfrågor intressanta och har sett mig själv som feminist. Dock har jag på senare tid känt mig mer och mer distanserad från debatterna. Inte för att jag är man, inte för att jag inte har förståelse för den kamp som förs, utan på grund av vilka som exkluderas i den feministiska kampen.
Ridning är en sysselsättning som många inte har råd med, skriver Nicholas Tyrén. Därför anser han att det är fel med Malmös storsatsning på ridanläggningar.Bild: Sven-Erik Svensson
Att detta sker blev alldeles hjärtskärande tydligt när Sydsvenskan i november berättade om Malmös storsatsning på ridanläggningar.
Stolt säger socialdemokraten Frida Trollmyr till Sydsvenskan att ”Vi har nog gjort Sveriges största satsning på ridskolor. Vi satsar 120 miljoner kronor på nya ridbyggnader. Om vi menar allvar med jämställdhet måste vi politiker också ta ansvar.”
Jag mår illa av detta uttalande. Först och främst, om det pratas om jämställdhet så känns det bisarrt att prata om ridning, en sysselsättning som en stor del av Malmös invånare inte har råd med. I artikeln nämns Klagshamns ridskola. Där kostar ridlekis, för 17 tillfällen, 2 210 kronor. Alltså 130 kronor per gång. Någonting som min ensamstående mamma aldrig hade haft råd med.
I artikeln nämns sedan att satsningar har skett i ”pojksporter” (vilket är väldigt dåligt uttryckt) som till exempel fotboll. Men låt oss jämföra. I Sverige är en miljon människor medlemmar i en fotbollsförening. 600 000 av dem är aktiva. Utifrån dessa siffror är det kanske en rättvis bedömning att säga att 30 000 aktiva medlemmar finns i Malmö (det finns ingen statistik över hur många som spelar fotboll i Malmö). Detta ska då ställas mot de 2 500 som är medlemmar i en ridklubb i Malmö. Samt att det inte kostar 2 210 kr för 17 fotbollsträningar och därför är mer tillgängligt för många fler kvinnor och män.
Läs också Jag är stolt över att bo i en stad som ser tjejer och killar som gillar hästar
För det tredje är Malmö en urbaniserad stad. Är det inte en självklarhet att ridning inte ligger högst upp på listan när majoriteten av oss bor i lägenheter och inte i hus mitt ute på landet? Jag hade mycket hellre sett en satsning på 120 miljoner inom ”tjejsporter” (om man får uttrycka sig så dåligt), än på bara en sport som inte ens är tillgänglig för en stor del av Malmös tjejer.
Läs också Jag ser min systers självförtroende växa
Dessa satsningar som socialdemokraterna gör saknar helt den klassinsikt som de gått till val på. Att Frida Trollmyr med flera kan driva igenom en satsning på 120 miljoner kronor inom en sport som inte är jämlik – där långt ifrån alla har möjlighet att gå med och som inte är eftertraktad i en urbaniserad stad – är helt utan logik. Ifall detta är den feminism och jämlikhet vi strävar efter så är vi blinda för många som verkligen behöver det.
Nicholas Tyrén
Gå till toppen