Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han behåller lugneti kritiska ögonblickFakta

Trots sitt tunga namn kom Jacob Wallenberg inte till något dukat bord, utan fick kämpa sig upp till toppen. Väl där förmår han behålla lugnet när det blåser. Omvälvande kriser har gett honom "tjockare skinn".

Trots familjebanden har finansmannen Jakob Wallenberg fått arbeta sig upp i bolaget. Nu fyller han 60 år.Bild: Anders Wiklund / TT
Jacob Wallenberg är femte generation i rakt nedstigande led till André Oscar Wallenberg som för 160 år sedan startade Stockholms Enskilda Bank (i dag SEB), vilken blev embryot till en av Sveriges anrikaste och mäktigaste ägarsfärer. I dag är företagen som innehas av Wallenbergsfären värda runt 550 miljarder kronor, omsätter över 1 000 miljarder kronor och har runt 600 000 anställda i 200 länder.
– Da da dam!
Med denna teatraliska och något oväntade öppningsfras äntrar Jacob Wallenberg pampiga "Rum 2" i Investors konferensvåning i centrala Stockholm. Intrycket är en person med sinne för humor och självdistans trots den ledande rollen som styrelseordförande för investmentbolaget.
– Vi är i dag tre kusiner som försöker bära vidare erfarenhet, ansvarsfulla roller och intensivt arbete för att vidareutveckla det familjen har jobbat för under lång tid. Långsiktighet är fundamentalt i vårt tankesätt. Marcus, Peter och jag jobbar aktivt med ledning och styrelser och Wallenbergstiftelsernas bidrag till forskning.
Egentligen vill han inte tala så mycket om Wallenberg, utan om Jacob.
– Så vem är jag? Jag är en person som blir väldigt engagerad, både i min familj och i mitt arbete. Vad jag än gör blir det med hyggligt mycket energi och engagemang. Jag är en aktiv typ av individ.
Även som barn, äldst i en femhövdad syskonskara, var han energisk, möjligen busig "som alla andra barn".
Som ledare säger han sig applådera den svenska konsensusmodellen. Vid behov kan han dock uppbåda hårda nypor.
–  Jag kan vara stenhård och väldigt bestämd, det är min roll. Men jag tror att många skulle beskriva mig som lyssnande. Jag är inte den som säger hur det är under varje enskilt möte. Modernt ledarskap handlar om att kunna delegera.
Han värjer sig mot den gängse bilden att det alltid var självklart att han skulle överta denna ansvarsfulla roll.
– Är du tokig! Under uppväxten gick jag inte och drömde om det här.
Förklaringen till en början var att föräldrarna skildes när han var fyra, han växte upp med sin mor medan fadern arbetade utomlands - alltså inga affärssamtal under söndagsmiddagarna. Viljan att vara med i familjedynastin infann sig långt senare, när han efter utbildning i USA och jobb i New York, London och Hongkong återvände till Sverige som 28-åring.
– Jag var äldre, mognare och fick en jättechans att komma in i SEB som juniormedlem i ett team som jobbade med företagskunder. Så växte jag upp, utan någon plan. Jag är en person som tar ett steg i taget och gör så gott jag kan under givna förutsättningar. Så fungerar jag.
Efter att ha arbetat "häcken av sig" har han nått toppen, och där kan det blåsa och fordra ansvarstagande och svåra beslut.
– I krissituationer tar jag ett djupt andetag och blir väldigt lugn, närmast kylig. Det bottnar i att jag har varit med om långa, omvälvande situationer med stora utmaningar i flera av våra bolag. Då får man tjockare skinn.
Kriser och hårt arbete har dock haft ett pris.
– Självklart har jag försakat en del familjekvalitet. Delvis ångrar jag det, men jag tror inte att jag skulle vilja göra det väldigt annorlunda, säger Jacob Wallenberg. TT

Jacob Wallenberg.

Aktuell: 60 år den 13 januari 2016.
Gör: Företagsledare, styrelseordförande i Investor.
Bor: Stockholm.
Familj: Gift med Annika Levin sedan ett år tillbaka, tre vuxna barn.
Om att fylla 60: "Det känns overkligt! Jag känner mig över huvud taget inte som 60."
Gå till toppen