Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så ska id-kontrollerna förändras

Id-kontrollerna på Kastrup är överdimensionerade. Därför ska de inhyrda vakterna bli färre. Vakterna kan försvinna helt om Danmark går med på att låta svensk polis utföra gränskontroller på Kastrup.

Trots att alla tågresenärer på väg från Danmark till Sverige måste stå ut med dubbla kontroller – en id-kontroll på Kastrup och en gränskontroll vid Hyllie – går trafiken utan missöden.
– Det flyter på trots förseningar. Trafiken fungerar faktiskt bättre än vi trodde från början, säger Linus Eriksson, trafikdirektör vid Skånetrafiken.
Under torsdagen åker han till Köpenhamn för ett avstämningsmöte med DSB och Trafikstyrelsen. Då ska en rad justeringar av id-kontrollerna diskuteras.
De flesta ska gälla från den 4 februari. Då löper ett månadslångt avtal ut mellan DSB och Skånetrafiken.
•Kontrollslussarna på Kastrup behöver inte lika stor bemanning som idag.
•Rutinerna ska skärpas så att samtliga Öresundståg verkligen blir trippelkopplade i rusningstrafik.
•Broresenärerna ska få konkreta tips om hur de kan korta restiden.
•Svensk gränspolis ska på sikt lockas till Kastrup så att id-kontrollerna kan försvinna helt.
Den som stiger på ett Öresundståg mot Sverige måste först passera en id-kontroll. De flesta resenärer kan då välja på flera tomma kontrollslussar.
– Vi valde inledningsvis att ta till rejält i kontrollvolym så att ingen resenär stoppas upp. Det är bättre att vara över- än underdimensionerad. Nu ser vi över kontrollvolymen, säger Linus Eriksson.
– Vi gör kontrollerna så bra det bara går, men utan mer folk än nödvändigt.
På sikt hoppas Linus Eriksson ersätta id-kontrollerna med gränskontroller av svensk polis på Kastrup.
– Den frågan äger inte vi. Därför ber vi våra politiker att agera. Om svensk polis ska agera på dansk mark krävs en juridisk lösning.
När Skånetrafiken skissat på svenska gränskontroller på Kastrup är grundtanken att avskaffa fördröjningarna i Hyllie.
Svensk polis tar i så fall över den inhyrda vaktpersonalens kontroller.
Polisen skulle dels kolla tågresenärernas fotolegitimation, dels sortera ut resenärer som tänker söka asyl i Sverige till en viss tågvagn med svensk polispersonal.
I så fall kan gränskontrollen i Hyllie göras under tågets normala stopptid.
– Detta löses om det finns en politisk vilja. Om amerikanska myndigheter kan ha kontroller på Arlanda för USA-resenärer bör detta gå att lösa på högsta politiska nivå i Danmark och Sverige, säger Eriksson.
Det lär dock inte bli snabba ändringar. Under tiden uppmanar Linus Eriksson alla gränspendlare att följa Skånetrafikens resråd:
– Anpassa hemresan efter resströmmen. Åker du tjugo minuter tidigare eller senare undviker du den värsta trängseln. Tåget som lämnar Kastrup klockan 17.06 brukar vara proppfullt. En avgång före eller efter är det gott om plats.

Gränskontroller och id-kontroller

Gränskontroller införde Sverige i november. De innebär att resande får visa id vid gränsen (Hyllie station om man anländer via Bron). Alla utlänningar som vill söka asyl får göra det.
Transportöransvar med id-kontroll på resande med tåg, buss och färja från Danmark infördes 4 januari. Utförs på Kastrup. Utlänningar som inte har id får inte resa in i Sverige och söka asyl.
Gå till toppen