Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Casual Street Food-ägare startar mackeria i Malmö saluhall

Casual Street Foods ene ägare startar mackeria i Malmö saluhall. Med inspiration från amerikanska delikatessbutiker ska han göra klassiska mackor som reuben sandwich, muffulettas, po’boys och bánh mis.
Före jul utsågs Casual Street Foods till Malmös bästa burgerställe av Dygnet Runts jury. Redan då antydde den ene ägaren Peter Martinsson att han hade ett nytt matkoncept på gång. Nu kan han berätta mer om denna idé. För på onsdagen skrev han på kontraktet med Malmö saluhall.
I november öppnar han en ännu inte namngiven mackeria i saluhallen. Men det är inte Casual Street Food som öppnar nytt, utan det här är ett helt nytt koncept som Peter Martinsson gör utan Casual-kollegan Christopher Fergusson. Fast precis som för Casual Street Food så kommer idén från USA.
– Jag har länge haft idén att starta en charkuteridelikatess i Malmö. Jag har inspirerats av klassiska amerikanska delikatessbutiker, så som Katz deli i New York eller Parkway Bakery i New Orleans. Jag är förtjust i de här ställena och mötena som sker över en disk och där man äter längs en bardisk, säger Peter Martinsson.
Idén till charkuteridelikatessen kom nästan samtidigt som idén till Casual Street Food.
– Nu när Casual har funnits i tre år så känner jag att det finns en möjlighet att förverkliga den. När Martin och Nina hörde av sig från Malmö saluhall så föll allt på plats. Det känns som rätt miljö. Det ska finnas en mackeria i en saluhall, säger Peter Martinsson.
Men det blir inte en fullt utvecklad charkuteridelikatess i Malmö saluhall, utan där kommer han att starta en mackeria med mackor från hela världen.
– Det kommer att bli mackor från hela världen. Reuben sandwich med corned beef, surkål och russian dressing på rågbröd. Po’boys från amerikanska södern i frasiga baguetter och ofta med något friterat i, kanske surf and turf. Eller en siciliansk muffuletta som liknar en focaccia fylld med mortadella, salami, provoloneost. Eller vietnamesisk bánh mi eller phillysteak sandwich. Matiga mackor helt enkelt, säger Peter Martinsson.
Några av mackorna kommer att vara stående på menyn, andra kommer att variera från dag till dag. Det kommer att bli en hel del vegetariska mackor också. Och till frukost kommer det att serveras eggs benedict eller eggs florentine.
– Vi kommer att producera allt själva. Såväl surkålen som den picklade gurkan.
Vad betyder det här för Casual Street Food?
– Ingenting. I en uppstartsfas kommer jag såklart att lägga mer tid på mackerian, men sen ska det balanseras ut. Jag tänker inte alls släppa Casual Street Food, säger Peter Martinsson.
Nina Karyd på Malmö saluhall berättar att de haft samtal med Peter Martinsson länge.
– Peter är en person som har kul tankar och hänger med i mattrender. Så när vi började prata så var vi inte bundna till något speciellt koncept. Vi går mycket på person när vi letar aktör till saluhallen, säger Nina Karyd på Malmö saluhall och berättar att de fått göra omprojekteringar på saluhallen för att mackerian ska ha möjlighet till varm beredning.
Malmö saluhall öppnar i november i hörnet Gibraltargatan/Neptunigatan och tidigare är det klart att Malmstens fisk, Koppi, Bengtsons ost, Limhamns kött & vilt, Frukt- och grönsakshallen, Holy Greens, S:t Jakobs stenugnsbageri och Söderberg & Saras pizzarestaurang ska öppna i saluhallen. Läs mer här.
Gå till toppen