Sverige

Han vill tvinga Löfven riva upp asylpaket

Sverige måste hålla inne EU-avgiften för att tvinga andra länder att ta större flyktingansvar. Nu sätter Vänsterledaren Jonas Sjöstedt press på Stefan Löfven.

Sverige betalade i fjor 36 miljarder kronor i avgift till EU. Samtidigt tog Sverige tillsammans med Tyskland i särklass störst ansvar för flyktingkrisen - medan andra EU-länder smet undan.
Nu kräver Jonas Sjöstedt att regeringen håller inne den svenska medlemsavgiften för att tvinga fram en rättvisare fördelning av asylsökande inom unionen.
– Vi har ett läge där andra EU-länder lovat hjälpa oss, men sen vägrar göra det. Sverige betalar glatt tiotals miljarder till EU-länder som struntar i sina förpliktelser. Det är orimligt, säger Sjöstedt.
– Stefan Löfven har rest till Bryssel och vädjat om gemensamt ansvar för flyktingarna. Men det har fallit platt. Nu måste Sverige sätta press bakom orden.
När regeringen i höstas gjorde upp med allianspartierna om en ny och stramare flyktingpolitik hamnade Vänsterpartiet utanför.
Men nu inleds snart förhandlingar om vårbudgeten mellan V och de två regeringspartierna S och MP. Jonas Sjöstedt tänker utnyttja chansen till att tvinga Stefan Löfven att riva upp delar av flyktingpaketet.
– Det är helt klart vårt mål.
Sjöstedt pekar särskilt ut tre delar av den blocköverskridande flyktinguppgörelsen som han vill ha bort: Det utvidgade rutavdraget. YA-jobben utan kollektivavtal. Och beslutet att koppla en flyktings möjlighet att få permanent uppehållstillstånd till jobb och inkomst.
– Vi har inte godtagit något av det. Vi har inte förhandlat om det. Vi vill inte att det genomförs.
Ett par av förslagen syftar enligt regeringen och allianspartierna till att skapa ”fler enkla jobb” – vilket underlättar integrationen för nyanlända.
Stefan Löfven har gjort klart att han vill fortsätta ingå blocköverskridande uppgörelser med allianspartierna.
Men Jonas Sjöstedt befarar att statsministern låter sig luras med på ”högerns” dolda agenda: att utnyttja flyktingkrisen till att skapa en låglönemarknad där flyktingar, unga och lågutbildade jobbar till sämre villkor och löner.
– Högern vill alltid undergräva kollektivavtalen. De vill alltid att de som tjänar lite ska tjäna mindre. De vill ha otrygga anställningar. De vill alltid att marknaden ska bestämma. Nu använder de flyktingarna som murbräcka.
– Tyvärr har Socialdemokraterna börjat kompromissa åt det hållet.
När riksdagen i december klubbade igenom beslutet om transportöransvar med id-kontroller på tåg, bussar och färjor från Danmark sade två partier nej: Vänsterpartiet och Centern.
– Det är ett i grunden dåligt beslut. Formellt är asylrätten inte satt ur spel. Men det leder till att många inte får chansen att söka asyl i Sverige, vilket också var avsikten. Och nu ser vi en dominoeffekt: Danmark följer efter. Tyskland skärper sin gränskontroll. Österrike talar om att stänga mot Slovenien.
Om Jonas Sjöstedt och Annie Lööf hamnat på samma sida i striden om id-kontrollerna så är de varandras motsatser i synen på hur flyktingar bäst integreras i samhället.
– Centern har en extremt marknadsliberal syn. Människor får klara sig själva. Vi vill ägna oss åt klassiskt samhällsbyggande.
Om man ska tro Jonas Sjöstedt så är Vänsterpartiet – efter Löfvens åtstramning och flirtande med de borgerliga – det enda partiet som fortfarande håller fast vid visionen om att ”den svenska modellen” och välfärden går att kombinera med en generös asylpolitik.
Hur ska det gå till?
Sjöstedt vill se en massiv satsning – finansierad med lån och höjda skatter – på utbildning, jobb och bostäder.
Enligt Boverket behövs 700 000 bostäder till år 2025.
Regeringen har kallat Vänsterpartiet och allianspartierna till samtal om en ny bostadspolitik. Inspelet från Liberalernas ledare Jan Björklund är ”mer marknadshyror”.
– Det skulle vara ett effektivt sätt att kasta ut låginkomsttagare ur deras hem. Vi skulle få en brutal effekt, säger Sjöstedt.
Han vill i stället se massiva statliga subventioner för att få igång byggande av hyresrätter åt vanligt folk.
– De som redan har bostad får i dag enorma ”subventioner” i form av ränteavdrag och rutavdrag. Jag tycker vi ska ta de pengarna till att bygga hyresrätter med låg hyra.
Men att trappa ner ränteavdraget är en het politisk fråga. De flesta ekonomer rekommenderar det som ett sätt motverka en bostadsbubbla. Stefan Löfven tvekar av rädsla för villaägarnas raseri.
– Ibland är det vår uppgift som politiker att vara party crasher, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt

Född: 25 december 1964 i Göteborg
Familj: Gift med Ann Mawe. Tre barn: Tor, Karin och Greta.
Bor: Flyttade nyligen från Östermalm i Stockholm till Midsommarkransen söder om Söder.
Bakgrund: Metallarbetare.
Politisk karriär: Invald i EU-parlamentet 1995. Sveriges riksdag 2010. Partiledare Vänsterpartiet sen 2012.
Gå till toppen