Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Intensivkurs för nyanlända medicinare

Nästa vecka startar första skräddarsydda snabbutbildningen för nyanlända läkare och tandläkare i Lund.

Tjugo deltagare, de flesta från Syrien, är antagna till arbetsmarknadsutbildningen som drivs av Folkuniversitetet i Lund på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Kursen ges på svenska och riktar sig till läkare och tandläkare som redan har läst svenska för invandrare.
Snabbutbildningen har tagits fram på initiativ av Folkuniversitetet med utgångspunkt i den befintliga satsningen Korta vägen, som innehåller bland annat yrkescoachning och samhällsorientering. Det nya är att deltagarna också får en kostnadsfri intensivkurs i fördjupad sjukvårdssvenska som behövs för att kunna arbeta inom hälso- och sjukvården i Sverige.
– De som börjar kursen på måndag ska inom sex månader kunna klara testet för C-nivå och gå vidare för att få sin legitimation, säger projektledare Jonas Feldt på Folkuniversitetet.
Nästa steg för kursdeltagarna kan bli provtjänstgöring eller medicinskt kunskapsprov, beroende på vilken utbildningsbakgrund de har.
Det planeras redan för start av fler grupper för nyanlända medicinare. För att gå kursen måste man ha genomgått grundläggande sfi-utbildning och vara inskriven på Arbetsförmedlingen.
Gå till toppen