Signerat

Mats Skogkär: Wallström väljer sina ord.

Så beslöt utrikesminister Margot Wallström (S) till sist att öppna sitt hjärta. Det som var ett infamt påhitt för en månad sedan – att Wallström när hon i riksdagen talade om utomrättsliga avrättningar avsåg Israel – blev på onsdagen sanning i samma kammare.
Det är bra att Wallström slutar spela teater. Ärlighet sägs ju vara längst.
Mindre bra är att Wallström, med regeringens fulla stöd bör tilläggas, skjutit Sveriges relationer med Israel fullständigt i sank. Hon är nu förklarad icke önskvärd av landets regering.
Att som svensk utrikesminister göra sig omöjlig i en annan demokrati är på sitt sätt en prestation. Israel är dessutom den enda stat där Sveriges utrikesminister officiellt inte är välkommen. Och då finns det ändå en hel del minst sagt otrevliga diktaturer där det kanske skulle kunna ses som en hedersbetygelse att vara portad.
Så enkelt som att den israeliska regeringen är särskilt snarstucken – Wallströms försvar – är det inte.
Wallström inledde som de flesta kanske minns sin utrikesministerbana med att komma på kant med Saudiarabien. Både kungen och riksdagens tidigare talman Björn von Sydow kallades in för att släta över Wallströms i och för sig fullt berättigade kritik av bristen på demokrati och mänskliga rättigheter i Saudiarabien.
Numera aktar sig Margot Wallström som det verkar för att öppet kritisera regimen i Riyad. Mot den saudiska avrättningsorgien vid nyår höjde utrikesministern inte rösten. Intervjuad i Dagens industri för några dagar sedan ville hon inte upprepa sin kritik av Saudiarabien från våren 2015.
"Jag försöker se att det är en positiv utveckling att kvinnor fått rösta för första gången", sade hon.
Hos en av världens värsta diktaturer väljer Wallström att framhålla minsta lilla ljuspunkt.
Hos demokratin Israel letar hon ständigt fel.
Sverige som en dubbelmoralisk stormakt.
Gå till toppen