Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Från ord till jord och bord

Med sin kunskap om vegetarisk matlagning och odling har skåningarna Elenore Bendel Zahn och Karoline Jönsson tagit­ bloggvärlden med storm. Nu ska de leda SVT:s första renodlade vegetariska­ mat­lagningsprogram.

Elenore Bendel Zahn och Karoline Jönsson är stora matprofiler på bloggar och Instagram. Nu ska de sprida sin matfilosofi till fler.Bild: Emma Larsson
Det går inte att komma ifrån, under intervjun med Elenore Bendel Zahn och Karoline Jönsson känns det vid flera tillfällen som om jag egentligen är där för att skriva om ett kärlekspar och skildra hur deras vägar korsades.
De fyller i varandras meningar, slutar i stort sett aldrig ha ögonkontakt och berättar om tillfällen då de inte har behövt berätta om sina synpunkter eller funderingar – den andra vet redan vad det är för tanke eller idé som kommit upp.
De skrattar högt när jag berättar om min känsla.
– Det är härligt att vi som har så lika grundtankar kring mat, hälsa och odling fått möjligheten att tillsammans utveckla och ta fram ”Vego­rätt”. Det är verkligen ett program helt och hållet baserat på det vi båda brinner för, säger Elenore Bendel Zahn.
– Och helt plötsligt känns ens jobb inte alls lika ensamt längre. Även om det är självvalt – och oerhört privilegierat att ha möjlighet att jobba hemifrån och bestämma sin egen jobb­rytm – har det varit kul att jobba ihop som ett team och ha en partner att bolla idéer med, utvecklas och inspireras med, fyller Karoline Jönsson i.
Elenore Bendel Zahn och Karoline Jönsson är programledare för nya SVT-programmet "Vegorätt"fo.Bild: Emma Larsson
”Vegorätt” består av fem halvtimmesprogram som alla utgår från ett eget tema, exempelvis frukost, dessert eller någon särskild råvara, men där den röda tråden är densamma: att inspirera och tipsa om hur vi kan få in mer av den vegetariska och veganska matlagningen i vår vardag.
Läs också Recept: Pumpafalafel, powegröt och nyponlatte
Och för en gångs skull är programledaren för ett svenskt matlagningsprogram varken en stjärnkock, eller en folkkär kändis ”med passion för mat” och inte heller en av kanalernas ordinarie programledare som ska bjuda in kändisar och laga mat ihop med dem.
Istället valde SVT att dyka ner i bloggosfären och Instamgramkontona och fiskade upp två kvinnor med passion för vegetarisk mat och odling, vars publik och fans främst återfinns just på nätet och i sociala medier, både i Sverige och utomlands.
Elenore Bendel Zahn och Karoline Jönsson tillhör en grupp unga kvinnor som skapat sig en karriär genom att använda sociala medier som sin absolut viktigaste plattform för att nå ut med sitt budskap. Först efter att ha verkat där har mer traditionella medier hittat och uppmärksammat dem och på så vis introducerat dem för en större publik. Oavsett om det har handlat om inredning, yoga eller mat och hälsa har denna grupp av kvinnor funnit en stor följarskara genom att kombinera sin kunskap med stämningsfulla bilder på sina kreationer och frilansuppdrag och i lagom dos blanda dessa med bilder från sitt privatliv. I Sverige var Clara Lidström, med bloggen Underbara Clara, en av de första att slå igenom på detta vis, och andra som gått i hennes fotspår är kokboksförfattarna och matkreatörerna Lisa Lemke och Linda Lomelino – för att inte tala om yogautövaren Rachel Brathen, Yogagirl, med över en miljon följare på Instagram.
Det som de alla också har gemensamt är att de bor på små orter eller mitt ute på landet, långt borta från morgonsoffor och mingelfester. Istället har de helt fokuserat på att göra karriär via sociala medier – och lyckats.
Bild: Emma Larsson
På var sin gård utanför Ystad driver Elenore Bendel Zahn och Karoline Jönsson sina respektive företag och håller workshoppar, kurser och föredrag kring grön matlagning, hälsa och odling. Och det är i deras trädgårdar som alla avsnitt har spelats in, för att komma bort från studiokänslan.
– När SVT kontaktade mig letade de efter Sveriges nya matprofiler. Någon chef högt upp hade bannlyst alla idéer som utgick från att ha kändisar och medelålders, manliga kockar som programledare. De sökte efter ett helt nytt koncept. Jag är jätteglad att det var utifrån de premisserna de fann mig, säger Karoline Jönsson.
Bild: Emma Larsson
Flytten från Lund till gården utanför Ystad för några år sedan visade sig, så här i backspegeln, bli starten på Karoline Jönssons nya karriär.
Som frilansande grafisk formgivare och illust­ratör kände hon att uppdragen sällan innehöll de element hon själv var mest passionerad av – mat, hållbarhet och ekologisk odling. För att försöka ändra på det startade hon bloggen Det gröna skafferiet, i förhoppning om att den skulle fungera som en digital portfolio som hon kunde visa upp för nya kunder.
Den fick lite mer uppmärksamhet än så. Fyra månader senare vann Karoline Jönsson Stora matbloggspriset och kort därefter hörde Bonnier fakta av sig med förslaget att omvandla innehållet i bloggen till en kokbok. Den kom ut 2014, och fick samma titel som bloggen. I fjor översattes den till tyska.
– Som grafisk formgivare och illustratör är jag bra på det här med formgivning och att skapa en känsla som ramar in en blogg. Dessutom har jag fotograferat mycket under åren. Så självklart stack min matblogg ut.
Bild: Emma Larsson
Fast det är inte hela förklaringen till succén med bloggen, som numera ligger Feminas sajt, ett av landets största mode- och livsstilsmagasin. Karoline Jönssons vegetariska matlagning och recept – i kombination med bilder och texter om hur hon skapat sig en tillvaro där hon är nästintill självförsörjande – går hem hos läsare över hela landet och i alla åldrar.
Samma mottagande och entusiasm har Elenore Bendel Zahns webbsajt, receptapp och egna varumärke mötts av.
Alla kan inte bosätta sig på en leråker. Men det känns bra att våra jobb kan bidra med inspiration om hur ett annat liv skulle kunna se ut
På deras respektive digitala plattformar sammanstrålar Möllanhipstrar, pensionärer, karriärister och andra som tilltalas av att lära sig mer om hur de kan anamma en grön livsstil. Inte minst karriärmänniskor boende i Stockholm och andra huvudstäder verkar finna sinnesro i att läsa om Karoline Jönssons och Elenore Bendel Zahns tillvaro – men utan att själva faktiskt ta steget och flytta ut på landet.
– Det tycker vi är fint. Alla kan inte bosätta sig på en leråker. Men det känns bra att våra jobb kan bidra med inspiration om hur ett annat liv skulle kunna se ut, och så frön i männi­skors medvetande så att de gör små förändringar i vardagen som är bra för både dem själva och deras omvärld, säger Elenore Bendel Zahn.
När Karoline Jönsson fick frågan om hon tyckte att programmet skulle ha gäster i de olika avsnitten eller om hon ville ta fram ett programkoncept tillsammans med en ytterligare en programledare, föll hon direkt för det senare alternativet – eftersom hon visste vem som var som klippt och skuren för den rollen.
– Vi hade egentligen inte känt varandra särskilt länge när jag frågade Elenore om hon ville göra det här programmet med mig. Men med vissa människor behövs inte det, ens personkemi fungerar från första stund.
För mig var det magi, det som händer genom hela odlingsprocessen.
Medan Karoline Jönsson på senare år inriktat sig på att jobba som matkreatör och intresserat sig för odling har Elenore Bendel Zahns mat- och odlingsintresse funnits med sedan gymnasietiden och idag är hon utbildad ekologisk trädgårdsmästare och hälsocoach. Förutom hennes blogg Earthsprout, som följs av tiotusentals läsare varje månad, har hon skapat såväl en egen matprodukt som en app med recept på raw food-frukostar som har laddats ner av människor världen över.
– Jag är uppvuxen på landet. Även om vi aldrig odlat har jag fått kärleken till jorden i blodet. Mina föräldrar är entreprenörer som drivit sina egna företag utifrån vad de brinner för och jag är övertygad om att det är därför det har känts som en självklarhet för mig att skapa något själv och vara min egen.
När hon väl provade på att odla var hon fast.
– För mig var det magi, det som händer genom hela odlingsprocessen. Som tur är har det visat sig att odlingen, kombinerat med min passion för hälsa, grön mat och entreprenörskap, har varit en framgångsrik kombination.
Som vi har levt de senaste trettio fyrtio åren i västvärlden, med ett överflöd av billigt kött och möjligheten att få tag på alla slags råvaror – året runt – det är däremot något nytt.
Karoline Jönsson och Elenore Bendel Zahn är övertygade om att svenska folket är moget för ett matlagningsprogram som helt fokuserar på mat från växtriket.
De poängterar att deras mission inte är att övertyga människor om att bli veganer – utan att inspirera och upplysa om alternativa sätt att se och tänka kring mat och hur vi lever idag. Som att få människor att förstå att det här med att odla så kallade microgreens, som örter, groddar och sallad, laga mat efter säsong och att utgå från vegetariska livsmedel samt att se köttet som en krydda eller tillbehör, är urgammalt och inte någon flyktig trend.
– Så som vi har levt de senaste trettio fyrtio åren i västvärlden, med ett överflöd av billigt kött och möjligheten att få tag på alla slags råvaror – året runt – det är däremot något nytt, förklarar Karoline Jönsson.
Elenore Bendel Zahn berättar hur de genom sina bloggar, och när hon är ute och föreläser eller håller workshoppar i växtbaserad matlagning, har märkt av ett enormt sug efter att lära sig mer om våra tidigare mattraditioner men också hur man kan bli bättre på att ta tillvara och tillaga grönsaker och rotfrukter.
– Och det är ju själva kärnan i ”Vegorätt”. Det är den typen av kunskap och inspiration vi delar med oss av i programmet.
”Vegorätt” har premiär i SVT tisdagen den 19 januari.

Karoline Jönsson

Ålder: 27 år.
Bor: På landet i Skurups kommun.
Bakgrund: Matkreatör, bloggar om vegetarisk matlagning och självhushållning på Det gröna skafferiet på Femina.se. Kokboksförfattare, grafisk formgivare och illustratör. Programledare för ”Vegorätt” i SVT.

Elenore Bendel Zahn

Ålder: 26 år.
Bor: Utanför Ystad.
Bakgrund: Arbetar som matkreatör, utbildad ekologisk trädgårdsmästare och hälsocoach, föreläsare. Bloggar via webbplatsen Earthsprout, har skapat en receptapp med raw food-frukostar och en egen matprodukt. Programledare för ”Vegorätt” i SVT.

Pumpafalafel, powegröt och nyponlatte – 3 recept

Ungsbakad pumpafalafel med saffranssås

10–14 bollar

2 dl torra kikärtor

1/2 hokkaidopumpa eller butternut-pumpa

1 kruka persilja

3 vitlöksklyftor

1/2 tsk kardemumma

1 dryg tsk salt

1 liten ekocitron, zest från hela, saft från halva

1 krm starkt chilipulver

4 msk rismjöl eller rårismjöl

1/2 handfull salviablad, kan uteslutas

3 msk rapsolja

4 msk svarta sesamfrön

Till servering:

”skålar” i form av hjärtsallatsblad eller savoykålsblad

vattenkrasse/groddar/skott/bladgrönt

färsk svartpeppar

Blötlägg kikärtorna i 6 dl vatten i en stor skål över natten (eller minst 8 timmar). skölj därefter kikärtorna noga i vatten.

Skala och grovriv pumpan tills du har 3 dl. Lägg alla ingredienser, förutom rapsolja och svarta sesamfrön, i en matberedare.

Mixa tills du har en grovkornig konsistens som ändå håller samman om du tar upp en liten handfull och pressar ihop till en boll.

Blanda rapsolja och svarta sesamfrön i en skål.

Forma bollar och rulla i sesamfrö- och rapsoljeblandningen tills de är generöst täckta och lägg sedan på en plåt, klädd med bakplåtspapper. Ugnsbaka på 180 grader i 45 min eller tills de är gyllene och knapriga.

Saffranssås

2 dl naturella cashewnötter

0.5 -1 dl vatten beroende på önskad konsistens

0.5 g saffran (1 pkt)

1 liten nypa salt

1/2 tsk honung

1/2 citronsaft

Blötlägg cashewnötter över natten (eller minst 5 timmar) i 4 dl vatten. Skölj därefter cashewnötterna noga i nytt vatten.

Lägg alla ingredienser i en skål och mixa med stavmixer eller i en hög blender. Mixa tills såsen är fullständigt slät och mjuk och servera till falafeln.

 

Powergröt och äppelkompott med ingefära

Förvara den torra mixen i ditt skafferi och ha en toppenfrukost redo varje morgon. Grunden till gröten går självklart att variera, testa dig fram med olika fröer och gryn. Blötlägg på kvällskvisten, skölj på morgonen, koka och du har en god och näringspackad frukost. Den råa äppelkompotten är pricken över i:et men det går givetvis bra med vilken topping som helst som faller dig i smaken.

Powergrötmix, cirka 12 portioner

1 dl hirs

1 dl quinoa

1 dl bovete

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

1 dl solroskärnor

1 dl pumpafrön

2 dl havregryn

Lägg alla ingredienser i en stor skål och blanda runt. Förvara i en tättslutande burk i skafferiet.

För en portion blötlägger du 1 dl av grötmixen i dubbla mängden ljummet vatten över natten.

På morgonen lägger du mixen i en finmaskig sil och sköljer med rent vatten.

Koka grötmixen med 1,5 dl vatten (eller växtbaserad mjölk för en lyxigare variant) samt en liten nypa salt av god kvalitet på medelvärme utan lock i 7–10 min. Rör om emellanåt.

Avnjut med din favorittopping.

Raw äppelkompott med ingefära, cirka 4 portioner

2 äpplen

4 dadlar

1 tsk riven ingefära

1 dl vatten

1 tsk mald kanel

Färsk citronzest till servering, kan uteslutas

Kärna ur och skär äpplena i bitar, kärna också ur dadlarna. Mixa samman alla ingredienser till ett slätt mos.

 

Nyponlatte med kanel och vanilj (1 port)

2 dl vatten

2 dl havremjölk

2 msk nyponpulver

2 tsk honung eller lönnsirap

2 krm kanel

1 krm äkta vaniljpulver

Blanda vattnet, hälften av havremjölken, nyponpulver, honung, kanel och vanilj i en kastrull och sjud någon minut. Skumma resterande havremjölk och häll sedan i kastrullen och rör om. Häll i glas och dofta kanel på toppen.

Gå till toppen