Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Lämnades av ambulans dog av sina kräkningar

Mannen hade nyligen opererats för åderbråck i matstrupen och ringde efter ambulans efter att ha kräkts rött.
Vården bedömde att han kunde stanna hemma. Mannen dog dagen efter.

Händelsen inträffade i december 2014 och anmäldes först nu som ett Lex Maria-ärende av Falck ambulanser.
När ambulansteamet kommer hem till mannen har det gått två timmar sedan han kräktes. Patienten berättar att han ätit rödbetssallad och druckit hallonsaft tidigare. Han säger också att det inte verkade som det var blod.
Ambulansteamet rådgör med en läkare i det regionala läkarstödet och kommer överens om att patienten inte är ett ambulansfall.
Patienten avböjer sjukresa till akuten. Han får då rådet att ringa igen om han kräks blod. Men dagen efter hittar en anhörig honom död omgiven av en större mängd blod.
Falck Ambulans AB skriver i sin anmälan att det är troligt att mannen inte hade kräkts blod när ambulanspersonalen kom. Men det inblandade teamet hade inte i tillräcklig hög grad övervägt konsekvenserna om bedömningen var felaktig.
"Då hade man kunnat föreställa sig den troligen katastrofala utgång som skulle kunnat bli resultatet om man faktiskt hade haft fel."
Falck arbetar med något som heter "Kostnaderna för att ha fel". Ett utbildningsprogram som innebär att ambulanspersonal och läkarstöd alltid ska tänka: Vad händer om jag har fel? Och agera efter det.
Till sin hjälp ska de få en lista med åkommor där det kan få katastrofala följder att utesluta det osannolika.
Gå till toppen