Huvudledare

Ledare: Sex och sprit inte så rock'n'roll för Kommunal.

Skandalen kring fackförbundet Kommunal tog en ny vändning på fredagen när utrikesminister Margot Wallström (S) drogs in i affären.
Annelie Nordström, förbundsordförande i Kommunal.Bild: Henrik Montgomery/TT
Wallström, som hyr en lägenhet i en av Kommunals fastigheter, anklagade förbundets ordförande Annelie Nordström för att ha vilselett henne.
"Jag sa att jag aldrig skulle ta en lägenhet om jag skulle gå före i någon kö. Men det verkar inte ens finnas någon kö", sade Wallström.
Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, anser att åklagare bör granskar om ett brott begicks när Wallström tog emot erbjudandet om en hyreslägenhet av Kommunal.
De oregelbundet återkommande fackliga skandalerna har i de flesta fall politiska implikationer. Det är svårt att undvika med tanke på fackföreningsrörelsens nära band till Socialdemokraterna.
Hyresregleringar med vidhängande bostadskö är kända inslag i den socialdemokratiska bostadspolitiken. Det ena ger upphov till det andra. Idag är kötiden för en hyresrätt i Stockholms innerstad i genomsnitt 13 år. Men för toppar i parti och fack finns en snabbfil, tack vare fastigheter ägda av arbetarrörelsens olika organisationer.
Så belyses åter skillnaden mellan ord och handling, mellan villkoren för dem där uppe och dem där nere.
Kommunal har andra och större problem än att de nu blir av med hyresgästen Wallström, som uppger att hon tänker flytta ut snarast möjligt.
Många har gjort sig skadeglatt lustiga över de fackliga interiörer som avslöjats de senaste dagarna, men medlemmarna i Kommunal kan hålla sig för skratt.
Enligt Aftonbladets granskning ska Kommunal, via ett handelsbolag, så här långt ha gått 320 miljoner kronor back på sina satsningar i krog- och konferensbranschen. Enbart år 2012 blev underskottet 114 miljoner, lika mycket som Kommunal tog in i medlemsavgifter samma år.
Varför Kommunal satsar hundratals miljoner i en affärsverksamhet som de – i alla fall med tanke på boksluten – inte verkar förmögna att hantera, är nog en gåta för de flesta medlemmar.
En av krogarna hyrs ut till krogshower med erotiska inslag – porr kallar vissa det. Förbundets festvåning verkar ha gjort skäl för namnet. Där har sprit och vin flödat. Svårt att förena med förbundets policy som säger att "representation med alkohol ska ske restriktivt".
Under rubriken "Vanliga frågor just nu" på förbundets sajt toppar "Hur går jag ur Kommunal?".
De två senaste dagarna har sammanlagt 1 400 medlemmar begärt utträde. För ett förbund som organiserar några av arbetsmarknadens lägst betalda grupper är uppgifterna om ledningens utsvävningar och mångmiljonaffärer förödande.
Ilskan och besvikelsen är inte svår att förstå.
Annelie Nordström har som förbundsordförande ofrånkomligen det yttersta ansvaret. Men det är förbundets kassör som har fått gå. Återstår att se om medlemmarna låter sig nöja med detta. Och än är det inte säkert att det sista skelettet grävts fram ur Kommunals garderob.
Avtalsrörelsen har börjat. Här slåss Kommunal för extra pengar till lågavlönade kvinnor.
Tänk om förbundsledningen visat samma omtanke vid den egna hanteringen av dessa medlemmars surt förvärvade slantar.
Gå till toppen