Malmö

Stal kontokort på tåget - shoppade för 300 000 kronor

Med ett stulet kontokort i högsta hugg gav sig 25-åringen ut på shoppingrunda. Han köpte smycken, klockor, skor och kläder för totalt 300 000 kronor.

Emporia.Bild: Patrick Persson ARKIV
Den 62-årige tågresenären upptäckte stölden från hatthyllan när han kom fram till flygplatsen under torsdagsförmiddagen. Men han hann inte spärra sitt företagskort före avfärden till Spanien.
Ungefär samtidigt som 62-åringens flygplan lyfte mot sydligare breddgrader påbörjade en 25-årig man en shoppingrunda av sällan skådat slag. Han började på Triangeln där han avverkade fem butiker. I den första handlade han för 38 789 kronor, i den andra 72 961.
I nästa affär visade kvittot 11 923 kronor, och därefter 88 344 kronor.
Främst handlade han smycken och klockor – men även skor och kläder.
– Flera affärer ska ha gett honom rabatt eftersom han handlade för så mycket, säger Malmöpolisens presstalesperson Lars Förstell.
Därefter var det dags att ta taxi till nästa shoppingtempel – Emporia.
Där hann mannen avverka ytterligare fem butiker.
–  Han måste ha sett ut som en julgran med alla sina kassar, säger Förstell.
Och det blev troligtvis 25-åringens fall. Ordningsvakter fattade misstankar mot honom, vilket ledde till att polisen larmades.
– Han hade kortet och alla kvitton på sig, säger Förstell.
Han är kritisk till att butikerna låtit mannen handla för så stora belopp utan att personalen bad om legitimation.
– Det borde finnas någon form av riskmedvetenhet bland personalen.
Trots att mannen använde ett företagskort med tillhörande kod?
– Ja, kommer det en sjavigt klädd person som handlar för 88 000 kronor tycker jag det, en kontroll av id hade ju visat att köparen var 40 år yngre än kortinnehavaren.
Men Niklas Tengberg, säkerhetschef på Guldfynd och Hallbergs guld där mannen shoppat för över 160 000 kronor, menar att kritiken är orättvis.
- Vår personal är tränad att inte bedöma folks plånbok utifrån deras utseende. Och vi är inte skyldiga att ifrågasätta kunder som handlar med kontokort med pinkod där transaktionen går igenom.
Men efter torsdagens händelser har företaget ändå gått ut med nya interna instruktioner till personalen om att kunder som handlar för större belopp och samtidigt uppvisar ett icke-normalt köpbeteende så ska legitimation begäras.
- Det kan vara att kunden väljer väldigt dyra smycken, för snabbt. Det är inte normalt. Eller att personen uppträder nervöst.
- Även om det inte krävs av oss så vill vi naturligtvis stävja brott.
25-åringen sitter frihetsberövad misstänkt för stöld och flera fall av bedrägerier. Han är känd av polisen för samma typ brottslighet sedan tidigare. Under hösten har flera fall av likartade väskstölder på tågen anmälts till polisen.
Det handlar om att personer kliver på tåget och placerar en tom väska intill en resenärs väska på hatthyllan, och sätter sig bredvid resenären. Sen går personen av vid nästa station, och tar med sig ”fel” väska. Väl ute ur tåget plundras den på värdeföremål.
Därefter hoppar personen på nästa tåg och upprepar proceduren, men placerar istället den stulna och länsade väskan på hatthyllan.
– Vi har sett flera sådana anmälningar under hösten, säger Förstell.
Gå till toppen