Malmö

Olle Lönnaeus: Marockanska gatubarn en bricka i Wallströms spel om Västsahara

Margot Wallströms kovändning om Västsahara är resultatet av ett diplomatiskt spel med hot och löften.

Brickorna är många: Ett Ikeavaruhus i staden Zenata. Sveriges kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd. Och de marockanska gatpojkarna som driver omkring i svenska städer.
På tisdag kommer Marockos talman Rachid Talbi Alami till Stockholm. Lagom till besöket går utrikesminister Margot Wallström ut med en försäkran: Sverige erkänner inte Västsahara.
Detta trots att det finns ett socialdemokratiskt kongressbeslut och en majoritet i riksdagen för ett ja till västsahariernas självständighet.
Förklaringen är att UD inte vill stöta sig med den marockanska regimen.
Så här hänger det ihop:
Marocko ockuperar sen fyrtio år Västsahara, där befrielsefronten Polisario kämpar för självständighet. Regimen i Rabat vägrar följa FN-beslut och domar från den internationella domstolen i Haag. 160 000 västsaharier har drivits på flykt och lever i läger i Algeriet.
Inom Socialdemokraterna – liksom i Vänsterpartiet och Miljöpartiet – finns ett starkt engagemang för västsahariernas kamp.
Förra mandatperioden fick de rödgröna med sig en majoritet i riksdagen på ett ja till erkännande. Men den M-ledda alliansregeringen verkställde aldrig beslutet.
Inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna att erkänna Västsahara. Nu har regeringen svängt.
Läs mer:Uppgifter: Västsahara erkänns inte
När Margot Wallström på fredagskvällen offentliggjorde beskedet hänvisade hon till svensk folkrättspraxis: Sverige erkänner bara regimer som har kontroll över sitt eget territorium.
Det är dock bara en liten del av förklaringen.
Inget hindrade ju regeringen från att erkänna Palestina – trots att den palestinska myndigheten i Ramallah har lika lite kontroll över Västbanken som Polisario har över Västsahara.
Istället beror regeringens U-sväng på de kärva signaler som skickats från Rabat.
Efter de rödgrönas valseger förra hösten drog den marockanska regimen igång en kampanj mot ett hotande svenskt erkännande av Västsahara.
Ikeas planer på att öppna varuhus i staden Zenata stoppades. Utanför den svenska ambassaden i Rabat anordnades högljudda protester. En marockansk delegation skickades till Stockholm för att slå fast att ett erkännande skulle få allvarliga konsekvenser.
Marocko är en av Sveriges främsta handelspartners i arabvärlden. Västsahara är viktigt av två skäl: fosfor och fiske.
I det ockuperade ökenlandet vid Atlanten finns 40 procent av all världens fosfor, en viktig komponent i konstgödsel. Dessutom har EU:s fiskeflotta stora intressen i de marockanska vattnen.
Strax före jul kom tecken på att den svenska regeringen börjat vackla. Då överklagade Sverige en dom i EU-domstolen. Rätten i Luxemburg hade upphävt ett handelsavtal mellan EU och Marocko om fisk- och jordbruksprodukter från Västsahara med motiveringen att regimen i Rabat inte har rätt att bestämma över Västsaharas naturtillgångar. Genom överklagandet tog Sverige ställning för Marocko mot Polisario.
Ett viktigt skäl för regeringen att hålla sig väl med Marocko är förhoppningen att Sverige ska väljas in i FN:s säkerhetsråd.
Margot Wallström har inte bara gjort sig till ovän med Israel, utan också med det mäktiga Saudiarabien, som hon kritiserat för dess medeltida kvinnosyn och strafflagar. Nu vill hon inte gärna stöta sig med ännu ett inflytelserikt arabland.
Läs mer:”Aldrig någonsin har jag fått så starkt stöd i hela världen”
Men det finns ännu en bricka i spelet: de marockanska gatpojkarna.
Det senaste året har några hundra marockanska pojkar drivit runt i svenska storstäder. HD och Sydsvenskan följde ett par av dem i reportage i fjor.
Läs mer:Barnen riskerar livet för drömmen om Europa
Svenska myndigheter har stått handfallna. Egentligen skulle gatpojkarna avvisas, eftersom de inte har uppehållstillstånd. Men det har inte varit möjligt, eftersom Marocko inte velat ta emot dem.
Som ett led i den skärpta flyktingpolitiken har regeringen gett polisen order att bli effektivare med att verkställa avvisningar. Gång på gång har Stefan Löfven och migrationsminister Morgan Johansson upprepat: "Den som inte rätt att stanna i Sverige ska åka hem."
Nu hoppas regeringen att beskedet om att Sverige inte erkänner Västsahara ska få regimen i Rabat att ta tillbaka sina egna medborgare.
På så vis har de marockanska gatpojkarna blivit en bricka i spelet om Västsahara.
Läs alla artiklar om: Barnen och vakterna på Malmö C
Gå till toppen