Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Politikers fallskärmar kostar Malmöborna 5,5 miljoner kronor

Fallskärmar till avgångna yrkespolitiker kostade Malmös skattebetalare 5,5 miljoner kronor förra året.
I listan finns tidigare makthavare som länge har levt gott utan att lönearbeta.

Bild: Johan Pihlemark/Arkiv
Malmö styrs från Stadshusets sjunde våning. Här sitter toppolitiker i form av kommunalråd. De biträds av politiska sekreterare.
Varken kommunalråd eller politiska sekreterare har fasta anställningar. Uppdragen följer de fyraåriga mandatperioderna.
Läs också Politikerna själva om pensionsavtalen
För att inte politiker efter en valförlust ska kastas ut på gatan utan ersättning, tillämpar Malmö och andra kommuner trygghetslösningar särskilt för politiker. För detta behöver de inte betala någon A-kasseavgift.
Gunnar Grafström fyller snart 63 år. Han lämnade yrkespolitiken i Malmö för 19 år sedan, 1997. Då var han moderat oppositionsråd. Tidigare, under Joakim Olléns borgerliga Malmöstyre, var Gunnar Grafström sjukvårdskommunalråd.
– När jag slutade som politiker gick jag till ett arbete som vd på ett vårdföretag några år, säger han.
Och sen?
– Sen har jag hållit på med en massa olika projekt och försökt få dem att fungera. Många av dem har misslyckats. Det lär vara så när man är entreprenör.
Istället har du levt på politikerpension?
– Vissa år har det gjorts avräkningar på pensionen för lön. Men jag skulle gissa att jag har fått ungefär 100 000 kronor om året i 15 år.
Det blir en och en halv miljon kronor?
– Det är väldigt mycket, det är jag fullt införstådd med.
Känner du bryderier?
– Egentligen inte. Man kan tycka att det är ett märkligt system, men ett avtal ska hållas. Det är inte lika förmånligt längre, säger Gunnar Grafström.
Även betydligt senare har toppolitiker försvunnit med generösa pensionsavgångar. De unga eller medelålders politikerpensionärerna finns till både höger och vänster.
I det senaste valet, 2014, slutade tre kommunalråd. Anja Sonesson (M) och Lari Pitkä-Kangas (MP) lyfter full pension. Stefan Lindhe (M) får sänkt pension på grund av förvärvsarbete.
I samma val lämnade Rasmus Ling (MP) jobbet som politisk sekreterare i Malmö. Han försvann direkt till riksdagen, utan att lyfta pension från Malmö.
Ilmar Reepalus närmaste medarbetare, den politiska sekreteraren Julia Branting (S), lyfte bara pension några månader. I dag har hon lämnat politiken och är en av de tyngsta tjänstemännen i Burlövs kommun.
Den politiska sekreteraren Amela Hodzic (S) gick vidare till ett heltidspolitikeruppdrag i Region Skåne och tackade nej till politikerpension från Malmö.
Efter valet 2010 försvann flera rödgröna kommunalråd som tidigare ingått i Malmös styre. En av dem var Kent Andersson (S). Han har numera hedersuppdraget att vara kommunfullmäktiges ordförande, Malmös motsvarighet till riksdagens talman. Arvodet, 20 700 kronor i månaden, sänkte förra året Kent Anderssons pension med 5 000 kronor i månaden. Hans årspension under 2015, året när han fyllde 60 år, var 322 830 kronor.
Kent Andersson började som politisk sekreterare 1984 och omfattades därför av äldre och generösare pensionsregler.
Var de gamla reglerna för generösa?
– De formulerades i en tid när det såg annorlunda ut. Att de uppfattades som förmånliga är väl ett skäl till att de har förändrats, både för kommunpolitiker och riksdagsledamöter, säger Kent Andersson.
En av de politiker som förra året fick lägst pension är Eva-Marie Olsson. Hon började som politisk sekreterare för Sverigedemokraterna hösten 2013. Ett år senare, i valrörelsen 2014, beordrades SD henne att ta timeout efter rasistiska blogginlägg.
Sverigedemokraterna tryckte nya valsedlar, där Eva-Marie Olssons namn ströks.
Men Eva-Marie Olsson hann jobba som yrkespolitiker i 13 månader. Därför får hon en dryg tusenlapp i månaden i politikerpension, fram till 65-årsdagen.
Gå till toppen