Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tv-premiärdags för Malmöfilmarnas ”Drakhjärta”

På måndag stiger elvaårige Nisse in i Barnkanalen tillsammans med sin ödla Harry. Tv-serien ”Drakhjärta” är ett av många projekt från Malmöfilmbolaget Mint, vars långfilm ”Det finns inga regler” guldbaggenominerades häromveckan.
Filmproduktionsbolaget Mint i Malmö drog igång när Leif och Helene Mohlin tröttnade på att åka till Stockholm för att jobba. Leif Mohlin har en bakgrund som producent för den kultförklarade ungdomsserien ”Spung”, men har också jobbat med storsatsningar som ”Arn”.
2006 valde de att jobba från Malmö istället och under åren här har de gjort tv-serien och biofilmen ”Cirkus Imago” och långfilmen ”Det finns inga regler”. Dessutom var de med och gjorde långfilmen ”Känn ingen sorg”.
Häromveckan fick ”Det finns inga regler” en guldbaggenominering för bästa scenografi och på måndag den 18 januari är det premiär för Mints nya tv-serie ”Drakhjärta” på SVT:s Barnkanalen. Serien kretsar kring elvaårige Nisse Berg och hans ödla.
– Mamman har precis dött så man möter en familj i sorg. Nisse ville så gärna ha en hund, men mamman var allergisk så han fick en ödla, berättar Mints Helene Mohlin.
Ödlan Harry i ”Drakhjärta”.Bild: Mint
Ödlan Harry börjar en dag prata med Nisse och berättar att han själv är en drake med ett drakhjärta och undrar om Nisse också vill ha ett sådant hjärta. Men det är inget man bara trollar fram. Det är något man måste jobba för, genom att fundera kring viktiga beslut. Att lyssna på sig själv och andra.
– Harry får Nisse att skratta och se saker från ett annat håll. Att det är helt okej att skratta och vara glad trots att ens mamma har dött. Serien handlar om att försöka acceptera livet precis som det är, säger Helene Mohlin.
Tv-serien ”Drakhjärta” bygger på bokserien med samma namn av Anna Ehring och den här omgången med tio stycken kvartslånga avsnitt baseras på första boken i serien, ”Syltmackor och oturslivet”. Linda-Maria Birbeck och Klas Karterud har regisserat och i rollen som Nisse hittar man Malte Legros-Selander. Malmöskådisen Magnus Schmitz gör rollen som pappa Roland.
Mint arbetar också med att göra långfilm av ”Drakhjärta”-serien. Just nu håller de på att klippa och premiären är tänkt till november. Sen ska även den andra boken i serien bli långfilm, under arbetsnamnet ”Kickflippar”.
– Förhoppningsvis kan vi spela in ”Kickflippar” i augusti. Just nu håller vi på att jaga finansiering, säger Helene Mohlin.
När ”Kickflippar” är avklarad går de in i nästa stora långfilmssatsning: actionfilmen ”Hand i hand”. Den hyllade norska regissören Grethe Boe-Waal och manusförfattaren Erik Arhnbom har utarbetat filmen efter en idé från paret Mohlin.
I filmen får man följa en tolvårig flicka som får reda på att hennes pappa arbetar som polis och infiltratör. Nu har han kidnappats av gangsters och hon tar med sig sin kompis på en jakt för att rädda pappan.
– Filmen kommer att bli en sorts roadmovie som börjar norrut, i Norge och Stockholm, och avslutas i Malmö, säger Helene Mohlin.
Planen är att börja filma ”Hand i hand” 2017.
Gå till toppen