Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Arvid Jurjaks: Är ”flyktingkris” eller ”systemkollaps” årets svenska icke-ord?

I december valdes ”flykting” till årets ord i Tyskland. I veckan var det för 25:e året i rad dags att kora årets ”Unwort” (ungefär: icke-ord). Valet, som träffas av en språkvetarjury utifrån inskickade förslag, föll på ”Gutmensch”, kanske bäst översatt till godhetsmänniska.
Arvid Jurjaks.
Ordet, som sägs ha använts även under nazismen, har åter blivit populärt och under flera år använts av högerpopulister för att förminska bland annat frivilliginsatser inom flyktingmottagandet. Genom att misstänkliggöra någons engagemang som ett utslag av naivitet, självförhärligande eller politisk konformism snarare än verklig vilja att göra skillnad har det ungefär samma effekt som att anklaga någon för att vara politisk korrekt.
Även i de svenska högerträsken används godhet som skymford, vilket bland annat Per Svensson lyft fram på de här sidorna (”Hatet mot godheten”, 9/9 2015).
Läs också Hatet mot godheten
Syftet med att välja årets icke-ord är att öka folks språkkritiska medvetande. Förra året valdes ”Lügenpresse” och dessförinnan ”Sozialtourismus”. Vilket skulle då årets svenska icke-ord vara? Personligen hade jag valt mellan ”flyktingkris” och ”systemkollaps”.
Gå till toppen