Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fint folk på Vikhem redan på 200-talet

Bostadsområdet på Vikhem är inte nytt alls. Redan på 200-talet efter Kristus hade folk slagit ner sina bopålar här. Och de verkade trivas. Arkeologer har hittat spelpjäser, tjusiga dräktspännen och föremål i guld.

En ny bosättning växer fram i Staffanstorp. Samtidigt passar arkeologer på att söka i marken efter dess föregångare. I höstas gjordes en arkeologisk förundersökning i de centrala delarna av det som var en bosättning redan 200 år efter Kristus. Till en början gjordes undersökningar med metalldetektor. Sedan öppnades schakt upp för att se vad som går att hitta under marken.
– Då kom det fram en del hus och några brunnar. Vi kan se att detta har varit en boplats från 200-talet fram till vikingatiden. Det har varit en kontinuitet, det är inga många boplatser som har det, säger arkeologen Caroline Hulting Lindgren.
I undersökningen hittades 300 stolphål och totalt sex huskonstruktioner. En treskeppig kon­struktion kan vara mer än 30 meter lång och finns precis intill området där mer­parten av de förgyllda dräktspännen hittades. Det mesta pekar på att det var fint folk som levde på Vikhem.
– Det har varit en viktig plats, dessutom i närheten av Uppåkra. Makrofossilprover visar rätt mycket om ekonomin. Här har man odlat korn och haft någon typ av samarbete med andra som har skördat. Man har också haft oljeväxter. Sådana metallfynd som vi har gjort hittar man inte heller så ofta. Det tycker på visst välstånd i boplatsen, säger Caroline Hulting Lindgren.
Metallfynden är bland annat silver- och guldförgyllda dräktspännen, guldförgyllda bronspärlor och ett mynt av Ludvig den fromme (778-840 e. Kr.) som gjorts om till hänge. Även spelpjäser, vikter och ringar har hittats.
Att säga mer om hur folk på Vikhem hade det på 200-talet är svårt. Caroline Hulting Lindgren vill gärna veta mer om förhållandet med Uppåkra.
– Om det blir en slutundersökning kommer vi att rikta in undersökningen på det, säger hon.
Gå till toppen