Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Carl Rudbeck: ”Sverige håller på att bli ett land som alla andra”

Något håller på att förändras i Sverige. Vi var länge världsmästare i godhet, bättre än alla andra. Som inget annat land i världen omfamnade vi FN, gav mera än andra till fattiga länder. Vi var världens fredligaste land och skröt över att vi inte hade varit i krig på flera hundra år. Vi manades att öppna våra hjärtan.
Att sedan FN har blivit en ganska menlös och korrumperad organisation som låter saudierna ta hand om mänskliga rättigheter, att mycket av u-hjälpen har gått till diktatorer som mera stjälpte än hjälpte sina länder var inte så viktigt.
Det var lätt att vara fredlig när andra länder utkämpade krigen åt oss. Vi stod under amerikanskt beskydd, men det hindrade förstås inte ledande svenska politiker och intellektuella att storma mot USA som världspolis. Om de sedan inte förstod bättre eller gjorde det mot bättre vetande för att vinna inrikespolitiska poänger må vara osagt. Sverige var en liten ö av godhet i ett hav av ondska.
Men det var då det. Verkligheten är i full färd med att hinna i kapp oss och krossa den självgoda självbilden av en moralisk stormakt. Sverige håller på att bli ett land som alla andra, därtill tvingat av en hård, våldsam och orolig omvärld snabbt flyttar allt närmare. Det som händer i Syrien eller i Libyen stannar inte i Syrien eller i Libyen.
För bara något år sedan hävdade inflytelserika opinionsbildare att det inte fanns något tak för hur många flyktingar, asylsökande och migranter vi kunde ta emot. Varje tanke på gränskontroll var att gå mörka krafter till mötes.
Man behöver inte vara professor i nationalekonomi för att begripa att kombinationen av generös välfärdsstat och i stort sett fri invandring är ohållbar inte bara i det långa loppet utan också, som det nu visar sig, i det ganska korta loppet. Pengarna kommer att ta slut och det kommer också betalningsviljan att göra. För vem vill betala skatter för service och förmåner som andra får helt gratis?
Det kanske vittnar om en ogin inställning, men om du betalar en hög månadsavgift till ditt gym men snart märker att vem som helst kan gå rakt in och använda gymmet gratis, ja då är det väl inte så konstigt om du börjar fundera på om det är värt att betala i fortsättningen.
Alla som hovsamt har påpekat att det faktiskt kan uppstå konflikter när ett stort antal människor från en främmande kultur med en annorlunda kvinnosyn snabbt ska integreras stämplades som onda och främlingsfientliga.
Men det var före händelserna i Köln och i Kungsträdgården i Stockholm som har blivit brutala påminnelser om att verkligheten struntar i politiskt korrekta tankefigurer.
Det sägs ibland att en konservativ är en liberal (eller socialist) som blivit rånad av verkligheten.
Sverige håller nu på att rånas av en verklighet som berövar oss våra illusioner. Det som för en kort tid sedan var om inte otänkbart så åtminstone osägbart bland väluppfostrat folk är på väg att bli okontroversiella sanningar.
Gå till toppen