Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö JO-anmäls för hantering av barnäktenskap

”Agerandet från Malmös socialförvaltning är flagrant. Malmö försvarar verkligen sitt agerande och menar att man ska göra en individuell bedömning.”

Bild: Hasse Holmberg / TT / Arkiv
– Agerandet från Malmös socialförvaltning är flagrant. Malmö försvarar verkligen sitt agerande och menar att man ska göra en individuell bedömning. Det har resulterat i att samtliga de här 16 flickorna har fått bo tillsammans med sina makar, säger Fredrik Schulte.
– Jag tycker att det är ett helt oacceptabelt och att man ser mellan fingrarna när det gäller barnäktenskap.
JO-anmälan är riktad mot Annelie Larsson, chef för den sociala resursförvaltningen i Malmö.
Sydsvenskan skrev i tisdagstidningen om sociala resursförvaltningens policy att låta minderåriga flyktingflickor bo med sina vuxna män. Trots att barnäktenskap är förbjudet i Sverige.
– Vi gör individuella bedömningar, sa Annelie Larsson som är chef för sociala resursförvaltningen.
Liberalerna i Malmö är också mycket kritiska och kallar det ett socialt haveri.
Partiet kräver att barnen omedelbar ska omplaceras till ett reguljärt boende för ensamkommande, så att deras intressen och skyddsbehov kan tillvaratas.
Under perioden november-december tog Malmö emot 16 asylsökande minderåriga flickor som uppgav att de var gifta. I samtliga fall fick flickorna följa med sina män till Migrationsverkets anläggningsboenden istället för att komma till HBV-hem.
– Skulle det vara någon som är yngre än 15 år placerar vi dem inte tillsammans, säger Annelie Larsson.
Det finns inget uttryckligt förbud mot att barnen får bo med sina makar. Enligt juristen Katrin Westlund vid Socialstyrelsen finns endast en vägledning som anger att varje fall måste utredas för att se vad som är bäst för barnet.
Liberalerna i Malmö har ställt en enkel fråga på kommande kommunfullmäktigemöte, den 4 februari, till ansvarigt kommunalråd, Carina Nilsson (S).
Carina Nilsson (S) säger att hon har tänkt mycket på frågan.
– Jag hamnar hela tiden i att man måste göra individuella bedömningar. Man pratar med flickorna i enrum för att försäkra sig om att det handlar om en frivillig relation.
Hon menar att det vore fel att sära på personerna med automatik.
– De har troligen varit med om en massa tillsammans under flykten och är varandras trygghet. Då vore det fel att låta den ena bli kvar i Skåne medan den andra kanske skickas till Norrland.
Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) tycker att det är rimligt med individuella bedömningar om paret är nära varandra i åldern.
– Handlar det om en sjuttonårig flicka och en nittonårig pojke ska man göra individuella bedömningar. Det gör man ju när svenska ungdomar vill gifta sig. Men om mannen är betydligt äldre än en flicka, säg i 15-årsåldern, är det fullständigt oacceptabelt att de ska bo ihop.
Han berättar om ett ärende i höstas i stadsdelsområde öster där en moderat ledamot fick med sig nämnden på att flickan skulle placeras på ett boende för ensamkommande barn och unga.
– Men jag vet inte hur gammal hon är, säger Torbjörn Tegnhammar.
Gå till toppen