Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Radio Syd – nu i bokform

I juni 1965 gästade delar av Rolling Stones piratradiostationen Radio Syd på fartygen Cheeta II som låg på internationellt vatten i Öresund. Från vänster: Bill Wyman, Britt Wadner, Keith Richards och Brian Jones.Bild: Roony Johansson.
För 50 år sedan tystnade Radio Syd.
När Staffan Olander vaknade på morgonen den 20 januari 1966 rattade han som vanligt in frekvensen 91,5 på FM-bandet. Men möttes av tystnad. Varför?
Av morgontidningen fick han sedan veta att Radio Syd på piratfartyget Cheeta II tvingats lämna neutralt vatten på grund av rådande issituation. Förhoppningen var att sändningarna skulle återuppstå. Så blev det nu inte. Istället beslutade riksdagen om en ny radiolag som gjorde alla radiosändningar som inte sändes av Sveriges Radio förbjuda.
Radio Syd efterlämnade ett stort tomrum.
– Radio Syd betydde allt för oss på den tiden. Det var samtalsämnet på skolgården, det var den tidens Facebook. Det som höll oss samman, säger Staffan Olander, före detta bankdirektör och bland annat tv-känd Beatles-expert från ”Tiotusenkronorsfrågan” 1973.
På 1960-talet spelades ingen populärmusik på Sveriges Radio. Istället var det Radio Syd som var först med den senaste musiken, som introducerade topplistan och arrangerade musikarrangemang och konserter. Bland annat med Rolling Stones i juni 1965, som också passade på att gästa studion till havs.
– Framför allt hade piraterna en vision, samtidigt som de utmanade radiomonopolet. Deras verksamhet var ett äventyr som innehöll dramatik, politik och underhållning, säger journalisten Ulf Clarén som tillsammans med Staffan Olander skrivit boken ”Piraterna på Öresund”.
Den som främst utmanade monopolet och den politiska makten var ”piratdrottningen” Britt Wadner. Fast mindre känt är kanske att det var Nils-Eric ”NES” Svensson som var den förste piraten. Under en reportageresa tillsammans med Staffan Heimerson – på Kvällsposten på den tiden – om eskortflickor i Köpenhamn gjorde de också ett besök hos några danska radiopirater. Det sporrade ”NES” till att hyra in sig några timmar om dagen på deras fartyg i Sundet. Antennmasten riktades mot Skåne och ut sändes Skånes Radio Mercur, för första gången klockan tolv den 14 december 1958.
Året efter blev Pekka Langer radioröst för Skånes Radio Mercur och Britt Wadner som dittills hade varit ”handelsresande i möbeltassar” anställdes. I början av 1960 lämnade radiostationen kontoret och studion i Landskrona där man tidigare hållit till, för Kalendegatan i Malmö. Senare samma år tog Britt Wadner över och knöt även sina två barn till stationen. 1962 bytte stationen namn till Radio Syd.
Det vara inte bara båten i Öresund som tvingades utstå stormvindar. Blåsvädret tilltog också på landbacken. Kampen fördes av politikerna i Stockholm som, med kommunikationsministern Gösta Skoglund och hans efterträdare Olof Palme i spetsen, till varje pris ville stoppa piraterna i södern. 1962 kom en ny radiolag som förbjöd sändningar som kunde störa annan mottagning.
– Sveriges Radio gick så långt att man till och med ändrade frekvens för att de avsiktligt skulle bli störda av Radio Syd. Men då bytte också piraterna frekvens, berättar Staffan Olander.
1962 kom den första domen mot Britt Wadner, Det blev dagsböter, liksom i följande dom. Men så 1964 kom en tredje dom: tre månaders fängelse. Stödet för Radio Syd var stort. Inte bara bland yngre. Den 25 augusti 1964 demonstrerade ett stort antal människor på Malmös gator. Samtidigt var Tage Erlander i Malmö inför den Socialdemokratiska upptakten. Kulturpersonligheter som Fritiof Nilsson Piraten och Vilhelm Moberg stöttade Radio Syd offentligt och på tidningarnas ledarredaktioner kom det att bli pajkastning mellan å ena sidan Sydsvenska Dagbladet Snällposten/Kvp och å andra sidan Arbetet.
Efter en månads avtjänat straff på Hinseberg återvände Britt Wadner till Skåne som en hjälte. Striden trappades upp. Piratdrottningen hade planer på att också börja sända tv. Men som sagt, isen kom i vägen. Och därtill nya lagar.
Klockan 23.55 natten till den 20 januari meddelade Britt Wadner i direktsändning: ”Vi måste tyvärr säga adjö till våra lyssnare för ett tag”. För att inte fartyget skulle brytas sönder av isen lättade man – efter avskedsmelodin ”Så länge skutan kan gå” – ankar och gick norrut mot öppet vatten. Sändningarna i Öresund kom aldrig igång igen.
– Jag var egentligen för ung, var bara elva år gammal när Radio Syd slutade sända, men jag glömmer aldrig reklamjinglarna ”Broodman, Broodman” och ”Alla går i Rosanders skor”, minns Ulf Clarén.
Boken ”Piraterna på Öresund: Vi minns Radio Syd – Skånes egna radio” (Kira förlag) samlar all relevant fakta på ett ställe, bjuder på minnen, massor av bilder och är inte minst en dokumentation av en epok som kom att prägla massor av skåningar och Malmöbor.
Personalen firar 1962 jul ombord på Cheeta, det första fartyget som Skåne Radio Mercur/Radio Syd sände ifrån.Bild: Tommy Mardell
Cheeta gick på grund utanför Vikhög i en storm 1964 och sjönk senare i Limhamns hamn. Några månader senare ersattes Cheeta av Cheeta II.Bild: Bertil Pehrson.
Mick Jagger showar på Öresund, på väg ut till Radio Syd.Bild: Roony Johansson.
Ombord på Cheeta II passade Mick Jagger på att prova fiskelyckan, men drabbas mest av tassel.Bild: Roony Johansson.
Keith Richards visade sig vara storfiskare.Bild: Roony Johansson.
Brian Jones med mössan käckt på svaj och med Radio Syd-tröja. Jones dök sedan upp på en bild med samma tröja på baksidan av den amerikanska uppgåvan av Greatest Hits.Bild: Roony Johansson.
Författarna till boken om Radio Syd: Staffan Olander och Ulf Clarén. Bakom dem till höger: Christer Swede som en gång var tekniker på Radio Syd.Bild: Martin Andersson
Britt Wadner var chef för Radio Syd från 1962 och fram till slutet 1966.Bild: Sydsvenskan.
Rädda Radio Syd! Demonstrationer i Malmö, augusti 1964 .Bild: Rolf Zieger.
Hundratals människor demonsterar i Malmö, augusti 1964 .Bild: Rolf Zieger .
Testbild för Radio Syd TV, som aldrig blev verklighet.
Gå till toppen