Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Tvära kast

Är det framförallt något som försvunnit, eller något som kommit till? När P1 nu samlar sin kulturbevakning i ett enda timslångt program som direktsänds varje vardag skrotas en rad titlar: hejdå "Kritiken", "Kino", "Kulturreportaget" och "Obs magasin". Istället föses allt som har med kultur att göra in i under ett och samma paraply. Det kan också beskrivas - och har förstås gjorts så - som en satsning.
P1 Kultur med programledarna Mona Masri, Måns Hirschfeldt och Roger Wilson.Bild: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Med tanke på omgörningen klagade Dan Munter för ett par veckor sedan i Göteborgs-Posten (1/1) på bristen på åsiktskonflikter, kritiska frågor och avvikande perspektiv i kulturprogrammen i public service.
Så mycket av den varan hittar man väl inte heller under måndagens premiärprogram, däremot ett gediget och varierat kulturmagasin som anstränger sig för att ha fingret på vad som är på gång just nu.
Vad jag befarar när en redaktion nu tar över hela kulturansvaret är att tilltalet blir mer likartat, att tonen slätas ut. Något som varken kan bekräftas eller viftas bort efter bara ett program.
Uppenbart i första "P1 Kultur" är viljan att få med alla bitar från de nedlagda programmen och rymma nyheter, reportage och debatt likaväl som essäer och kritik. Tempot är högt och kasten tvära.
"Där hade vi lite bråttom" utbrister programledaren Måns Hirschfeldt och jag får känslan att väldigt mycket pressas in på en timme, att jakten på samtiden kan bli en smula flåsig. Men sedan kommer en klassisk kvartslång essä om Harry Martinsons "Aniara" och lugnar ner andningen. Kanske finns ändå hopp om ett kulturprogram där det går att få såväl aktualitet som eftertanke?
Gå till toppen