Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kalle Lind ska utveckla Skånetrafikens nya biljettautomater

När Skånetrafiken ska utveckla nya biljettautomater tar man hjälp från oväntat håll. Malmökomikern Kalle Lind – som totalsågat nuvarande automater i en krönika – har rekryterats.
– Jag är Skånetrafikens bitch nu, säger han.

Det var förra våren som krönikan ”25 steg till köp av tågbiljett” publicerades i City och Sydsvenskan. Sågningen av hur krångligt det är att köpa biljett i Skånetrafikens automater är skriven av komikern, programledaren och författaren Kalle Lind.
– Han raljerar ju lite men det kan vara rätt förnöjsamt att läsa, säger Britt Jonasson, inköpare på Skånetrafiken, om krönikan.
Hon ansvarar nu för att införskaffa nya biljettautomater som ska vara på plats 2018 – och bestämde sig för att anlita Kalle Lind till en expertkommitté som ska tycka till om lösningar på nya automater.
– Han har ju djupkunskap i vad som fungerar och inte fungerar, och så har han starka åsikter, säger Britt Jonasson.
Så det är inte ett sätt för er att värva fienden och freda er mot framtida offentliga sågningar?
– Nej, absolut inte. Så jobbar inte vi.
Samma fråga till dig Kalle Lind, så här i Margot Wallström-tider, det är inte så att Skånetrafiken köper din lojalitet?
– Haha jo. För att jag ska ha någon självrespekt kvar efter det här får jag väl skriva något mer raljant. För jag är Skånetrafikens bitch nu. Jag går i deras koppel från och med nu.
Varför gör du detta då?
– Jag kunde inte tacka nej, det vore ryggradslöst. När de frågar om jag kan hjälpa till har jag två alternativ: antingen att erkänna att jag är en gnälleröv eller att åka dit och inse att deras jobb kanske inte är så lätt.
Får du betalt för att ingå i kommittén?
– Det tror jag inte. Jag är frilansare och blir så glad när jag får jobb att jag alltid glömmer att fråga vad jag får betalt.
För Skånetrafiken är Kalle Lind en tung rekrytering precis i säsongsupptakten.
– Ja, vi väldigt nöjda med detta förvärv, säger Britt Jonasson som inte utesluter att de nya biljettautomaterna nu kan komma att kryddas med komiska inslag.
– De ska vara enkla, det ska vara färre tryckningar och så ska de vara lite intuitiva – man ska fatta dem lätt. Och sen vill vi ha en utvecklad funktionalitet som vi inte har specificerat ännu.
I kommittén som ska titta på olika förslag kommer också andra representanter att ingå, bland annat för att tala ur funktionshindrades perspektiv.
Vid fyra tillfällen under våren ska kommittén träffas.
– Och jag som är frilansare för att slippa gå på möten. Jag hatar det! Men det som var surrealistiskt med första mötet var att när de lade fram sin powerpoint blev jag faktiskt ganska intresserad, säger Kalle Lind.
– Och ett av skälen till att jag gnäller på kollektivtrafiken – både privat och så fort jag får ett offentligt fönster – är att jag är en stark förespråkare för den. Mellan 2008 och 2020 vill staten se en fördubbling av antalet resenärer som åker kollektivt. Det är bra, men förutsättning för att det målet ska uppnås är ju att kollektivtrafiken funkar.
Hur skulle du vilja förbättra tågen?
– Jag tycker tåg är det absolut mest sympatiska av färdsätten. Men det ska vara som i ”Mordet på Orientexpressen” – vita dukar och rymliga kupéer. Fast det verkar inte finnas på Skånetrafikens to do-list. 
Gå till toppen