Sverige

Kommunal i Malmö kräver Annelie Nordströms avgång

Kommunal i Malmö kräver nu Annelie Nordströms avgång. Ledningen i Malmö är bekymrad över medlemsflykten från Sveriges största fackförbund.

Förtroendevalda för Kommunal i Malmö, Ann-Sophie Hansson, Carina Svensson och Anders Nilsson.Bild: Peter Frennesson
Trycket ökar på Kommunals ordförande Annelie Nordström att lämna sitt uppdrag.
Nästan tiotusen medlemmar har lämnat fackförbundet efter avslöjanden om vidlyftiga krognotor, driften av restaurang Metropol Palais i Stockholm och bostadsaffären med utrikesminister Margot Wallström.
Några timmar innan Annelie Nordström ska hålla presskonferens i Stockholm träffar Sydsvenskan ledningen för Kommunals sektion Malmö/Sydväst på Skånes universitetssjukhus i Malmö.
– Många av våra medlemmar är arga och besvikna, säger ordföranden Carina Svensson, som också är S-politiker och ordförande i miljönämnden i Malmö.
– Vi har ingen annan syn än våra medlemmar. Vi är djupt besvikna på vår högsta ledning, säger Anders Nilsson, förtroendevald i facket och S-politiker även han.
– Jag tycker Annelie Nordström bör avgå. Det är inte okej att de som har råd att betala för sig skaffar sig förmåner, tillägger han.
Ann-Sofie Hansson, som är undersköterska, men nu jobbar fackligt säger:
– Som ledare i ett fackförbund har man fått ett förtroende som man måste vårda. Nu har Annelie Nordström svikit och då bör hon avgå för facket skull och för medlemmarnas skull,
Ledningen för facksektionen i Malmö är bekymrad över medlemsflykten från Sveriges största fackförbund.
– En del som är unga på jobbet tänker det kostar 500 spänn i månaden att vara med i facket och så lämnar man i affekt. Det är inte bra. De glömmer att de går miste om försäkringar och annat skydd, säger Carina Svensson.
Gå till toppen