Världen

Kurdstyrkor anklagas för krigsbrott

Inte bara islamiska staten (IS) begår svåra övergrepp i Irak, utan också de kurdiska peshmergastyrkorna . Det hävdar människorättsorganisationen Amnesty i en ny rapport.
Regeringen ska följa upp Amnestys observationer.

Människorättsorganisationen Amnesty International hävdar i en rapport att kurdiska peshmergastyrkor i norra Irak kan göra sig skyldiga till krigsbrott. Arkivbild.Bild: Bram Janssen /AP/TT
Peshmergastyrkor från det kurdiska regionala självstyret (KRG) och kurdisk milis i norra Irak har "schaktat bort, sprängt och bränt ner tusentals hem i vad som verkar vara ett försök att rycka upp arabiska samhällen med rötterna som hämnd för deras upplevda stöd för den så kallade Islamiska staten (IS)".
Det hävdar Amnesty i en rapport som baseras på fältobservationer i 13 byar och städer, och vittnesmål från över 100 ögonvittnen och offer för tvångsförflyttningar.
"KRG:s styrkor verkar gå i spetsen för en gemensam kampanj som handlar om att tvångsförflytta arabiska samhällen genom att förstöra hela byar i de områden som de har återtagit från IS i norra Irak" skriver Amnestys Donatella Rovera, som har genomfört fältstudien i norra Irak, i ett uttalande.
Regeringen har noterat Amnestys rapport och kommer att ta del av innehållet i dess helhet, säger försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström i en skriftlig kommentar till TT.
"Vi ser givetvis allvarligt på de observationer som Amnesty gör och kommer att följa upp dessa", skriver de.
Sverige bidrar sedan förra året med 35 militära rådgivare för utbildning av kurdiska styrkor i norra Irak som en del i den internationella insatsen mot Islamiska staten (IS).
Hultqvist och Wallström framhåller att de svenska militära utbildarna i norra Irak har som en av sina uppgifter att utbilda de lokala försvarsstyrkorna i internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter.
"Kampen mot terrorism måste respektera folkrätten och MR. En rapport från UNAMI som publicerades igår (på tisdagen) pekar dessvärre på att övergrepp begås av samtliga parter i konflikten. Det är viktigt att påstådda övergrepp utreds och att förövarna ställs inför rätta", skriver Hultqvist och Wallström.
Assyriska riksförbundet i Sverige kräver att den svenska militära utbildningsinsatsen till Peshmerga i Irak ska stoppas.
"Vi har varnat för detta sedan länge, att kriget mot IS används som täckmantel av kurdiska aktörer för att etniskt rensa områden, förtrycka minoriteter och lägga under sig deras områden", säger ordförande i Assyriska riksförbundet Afram Yakoub i en skriftlig kommentar.
Gå till toppen