Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen vill inte redovisa pågående flyktinginsats

Under hösten började polisen kartlägga ärenden kopplade till flyktingsituationen. De vill inte lämna ut resultatet och kostnaderna är hemliga.

Almapoliser i Hyllie.Bild: Johan Nilsson / TT
I tisdags brann det på ett asylboende i Strövelstorp i Ängelholms kommun. Det finns inget som tyder på att branden var anlagd.
Händelsen är troligtvis en av många som sedan i höstas har fått koden 291 i polisens system.
– Vi försöker skapa en uppfattning om händelser, det är olyckligt att beskriva dem som brott, kopplade till migrationsströmmen, säger Thomas Wallberg, kommenderingschef för Alma.
Sedan i höstas samordnas polisens arbete med flyktingsituationen i Alma, en särskild händelse som leds av den Nationella operativa avdelningen (NOA).
Poliser från hela landet arbetar med insatsen och har bland annat hand om de skärpta gränskontrollerna i Skåne.
Enligt polisen kan koden 291 beröra allt från bränder på boenden till cykelstöder och snatterier. Kopplingen till flyktingsituationen kan vara platsen men även vem som är brottsoffer, misstänkt eller vittne.
Polisen vill inte lämna ut någon sammanställning av händelserna - listorna har sekretessbelagts.
– Vi bedömer att det här är ett ovärderat underrättelsematerial och det lämnar man inte ut under pågående insats, säger Thomas Wallberg.
Det gäller även polisens kostnader och arbetstimmar och är ett nationellt beslut.
Innan materialet blir offentligt ska det "kvalitetssäkras". Enligt Thomas Wallberg kommer händelser då sannolikt att falla bort eftersom de aldrig borde ha fått koden.
– Vi har ingen ambition att undanhålla något. Vi är konsekvensneutrala när det gäller det här.
Under valrörelsen 2014 användes en liknande tillfällig kod för på så sätt kunna koppla ihop händelser runt om i landet.
Dagens Nyheter har pratat med poliser som tycker att sekretessbeslutet är en mörkläggning och citerar ett direktiv som ska ha skickats ut till myndighetens kommunikatörer:
”Angående resurskod 291 som blivit känd för media. Koden används som arbetsmaterial för den dagliga lägesbilden. Den dagliga lägesbilden är hemligstämplad varför det som står där inte ska lämnas ut /.../ Ingenting ska ut i pappersväg gällande Alma-kommenderingen så länge den pågår.”
Men varken informatörerna på ledningscentralen syd eller kommunikatörerna på polisområdena i Skåne säger sig ha tagit del av skrivelsen.
– Jag kan inte se i en anmälan om den är kodad som 291. Jag har inte sett något påbud om att bete mig annorlunda, säger Lars Förstell, presstalesperson på polisen i Malmö.
– Vi har inte fått den, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, presstalesperson på polisen i nordvästra Skåne.
De så kallade relationskodernahar ifrågasatts tidigare. 2005 anmärkte Datainspektionen (DI) på att beskrivningarna satanist, vegan och rasist fanns med.
DI menade att det inte var förenligt med personuppgiftslagen.

Polisens koder

Ärendena kodas i ledningscentralens hanteringssystem Storm.
Händelsekod - vilken typ av händelse det rör sig om som trafikbrott eller miljöbrott.
Åtgärdskod - beskriver vilka åtgärder som vidtagits.
Relationskod - ämne eller geografi, ska kunna bidra till att beskriva händelsen.
Gå till toppen