Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Vi pratar med livrädda kvinnor varje dag. Våldet normaliseras och tystas ner."

De som utövar våld mot kvinnor är inte främmande män, eller psykiskt sjuka, eller ovetande om svenska normer,

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Är det möjligt att glädja sig åt att tusentals kvinnor i Tyskland och Sverige har utsatts för sexuellt våld på offentlig plats? Nej, självklart inte. Men händelserna i Köln, Kalmar, Stockholm och många andra platser har startat en diskussion som vi välkomnar om våld mot kvinnor.
Enligt Brå, Brottsförebyggande rådet, begås 85 procent av alla våldsbrott mot kvinnor av män. Malmö kvinnojour möter dagligen resultatet av detta våld. Gång på gång ser vi hur kvinnor utsätts för våld på grund av sitt kön, resultatet av ett samhällsklimat där kvinnors rättigheter till sin egen kropp förbises.
Alla kvinnor som söker stöd på Malmö kvinnojour uppmanas att dokumentera vad de varit med om. Spara sms, fotografera blåmärken, berätta för en vän, be en läkare dokumentera skador. Men vad händer när våldet är så pass normaliserat och bagatelliserat att flickor och kvinnor väljer att inte anmäla?
Enligt Brå anmäls mellan 10 och 20 procent av alla sexualbrott.
Polisen i Malmö har granskat sex stora festarrangemang de senaste åren. Det har inte kommit in några anmälningar från dessa arrangemang om sexuellt ofredande utfört av män i grupp.Men det betyder inte att sexuellt ofredande inte har förekommit.
Vi vet att sexuellt ofredande förekommer varje dag.
Enligt Brå klaras endast 15 procent av de anmälda fallen av sexuellt ofredande upp i den meningen att en gärningsman kan kopplas till brottet. Vilka signaler sänder samhället när flickors och kvinnors berättelser inte tas på allvar?
De som utövar våld mot kvinnor är inte främmande män, eller psykiskt sjuka, eller ovetande om svenska normer. De kommer från alla sorters bakgrunder och alla sociala skikt. Våldet är ett konstant inslag i många flickors och kvinnors vardag.
Varje människa, granne, släkting, makthavare och tjänsteman måste våga prata om att det är helt vanliga män som begår våld mot kvinnor.
Sexuellt våld utgörs inte av isolerade händelser, utan ingår i en kultur där kvinnan anses mindre värd.
Kvinnor utsätts för en rad olika sorters övergrepp i vardagen – tafsanden, nedsättande ord som ”hora”, ovälkomna närmanden. Det sker på bussen, på jobbet, i skolan, på krogen, på gatan. Inte minst på internet är kränkningar och hot vanliga.
Det vardagliga våldet är så normaliserat att få eller inga polisanmälningar sker.Därför talas det sällan om det på nyheterna. Det som uppmärksammas är de spektakulära brotten – våldtäkterna och morden, och de som involverar många människor, som på stationen i Köln på nyårsnatten. Men ”vardagligt” sexuellt våld är inte frikopplat från det grövre våldet. Båda är delar av samma våldsmönster, bara olika grader på samma skala.
Samhället genomsyras av sexism och kvinnoförakt – allt från reklam som framställer kvinnan som ett viljelöst objekt, till filmer som inte visar kvinnor som talar eller tänker självständigt, och tidningar och tv-program som endast tillfrågar manliga experter.
Den senaste tidens debatt om sexuellt våld har i mångt och mycket fokuserat på att finna den stereotypiske förövaren. Men riktigt så enkelt är det inte. Våldet finns i hela samhället. På Malmö kvinnojour ser vi spåren av det i vår verksamhet, vi pratar med livrädda kvinnor varje dag. De män de är rädda för tillhör inte någon specifik grupp. De har bara en sak gemensamt – de är män.
Malmö kvinnojour önskar att allt våld mot kvinnor orsakade ett sådant ramaskri som händelserna i Köln och på ungdomsfestivalen We are Sthlm. Istället ser vi hur våldet normaliseras och tystas ner. För att det ska upphöra måste samhällsklimatet förändras så att flickors och kvinnors rätt till sina egna kroppar blir en självklarhet. Mäns våld mot kvinnor är en del av en samhällsstruktur som präglas av normer och värderingar där kvinnor nekas rätten till sin egen kropp. Först när alla i samhället vågar se och tala om strukturer och normer som orsak för våldet kan en förändring uppnås.
Felicia Westerdahl
Ingrid Lyberg
Märtha Bonnevier

SKRIBENTER

Felicia Westerdahl är verksamhetsledare för Malmö kvinnojour.
Ingrid Lyberg är volontär i Malmö kvinnojour.
Märtha Bonnevier är styrelseordförande i Malmö kvinnojour.
Gå till toppen