Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En ny mötesplats för alla föreningar

Dalby GIF och IBK Lund satsar på att ge barn och ungdomar en vettig fritid efter skolan. Tillsammans har de därför tagit initiativ till Föreningarnas Hus i Dalby.

Sparbankens Öresunds lokaler har blivit Föreningarnas Hus i Dalby. I det gamla bankvalvet roar sig ett tiotal barn med pingis och innebandy. På ovanvåningen, i anslutning till fiket, spelar några biljard.
Det börjar kurra i magen så de frågar Göran Löfkvist från IBK Lund om inte fikan är på gång.
–  Om ett par minuter blir det toast och dricka, svarar han.
Föreningarna Hus är i sin linda, har bara varit igång några månader. Ändå har en hel del barn och ungdomar redan hittat dit.
– Det här är jättekul, här kan vi vara med kompisar efter skolan, det är ju inte alltid det passar att man är hemma hos någon. Och så kan vi göra läxorna här, säger Benjamin Silva.
Tillsammans med sina kompisar i 11-12-års åldern, Morris McShane, Sebastian Lindblad, Oscar Johansson, Hannes Nietsche van der Salm och Victor Carlsson, käkar Benjamin varm macka och tillsammans berättar de ivrigt:
–  Här finns handboll, fotboll, biljard, pingis och innebandy. Vi går alltid hit nu direkt efter skolan, säger de.
Initiativet till Föreningarnas Hus kommer från eldsjälar i fotbollsföreningen Dalby GIF och innebandyklubben IBK Lund. Patrik Persson i Dalby GIF bodde några år i Tyskland och såg hur man knöt ihop barnens skola, fritid och föreningsliv på ett annat sätt än i Sverige.
– Det fungerade väldigt bra när föreningslivet var knutet till skolan. Barnen stannade kvar efter skoltid, åt mellanmål och gjorde läxor. Därefter deltog de i olika aktiviteter, inte bara idrott, det kunde vara allt från drama till musik. Vår vision är att kunna göra något liknande, berättar Patrik Persson.
Så nu är man igång och för föräldrarna är det tryggt att veta var man har sina ättelägg på eftermiddagarna.
–  Här får de något vettigt att göra om de inte vill gå till fritids eller gå hem och hänga framför datorn. Och vi har mellanmål till dem också, på sikt vill vi bygga ut cafédelen, säger Göran Löfkvist.
Nu är flera föreningar på väg in i huset. Två schackklubbar och en musikskola har anmält sitt intresse. Det finns dessutom ett antal möteslokaler i huset och på storbildsskärmen ska det rulla olika idrottsevenemang.
– Här är aktiviteter varje kväll också och mer är på gång, säger Göran Löfkvist.
Nu drivs huset av ideella krafter, men man söker bidrag till en anställd fritidsledare.
–  Riksidrottsförbundet är väldigt intresserat av den här typen av verksamhet, när man samarbetar över klubbgränserna, så vi får se om de vill satsa på ett projekt i lilla Dalby, säger Patrik Persson.
Huset är inte enbart till för att Dalby GIF och IBK Lund ska få fram nya talanger. Men IBK Lund har placerat sin sportchef där.
–  Vi har en väl fungerande verksamhet så då får vi fram talanger. Varje dag får vi nya förfrågningar från barn och ungdomar som vill börja med innebandy, säger IBK Lunds sportchef Johan Malmbjer.
Föreningarnas Hus: Läxhjälp av föreningarnas seniorspelare, film, biljard, pingis, innebandy skottävling, fotboll, teknikträning, mellanmål, tre konferensrum. Schack och musik är på gång.
Läs mer på: www.foreningarnashusdalby.se
IBK Lund: Innebandyklubb med 800 aktiva medlemmar och cirka 35 lag. De yngsta spelarna ska fylla sju år.
Herr- och damlagen spelar i division 1. Är tredje största föreningen i Lund, bara Lugi och H43 är större.
Dalby GIF: Fotbollsförening med cirka 300 aktiva medlemmar och 14 lag. Seniorlaget (herrar) ligger i division 6.
Gå till toppen