Ekonomi

Gräsrötterna vill tvätta fackets solkiga rykte

Analys: Olle Lönnaeus.

Facket är inte en handfull pampar som roffar åt sig – utan hårt arbetande gräsrötter som sliter häcken av sig för drägliga villkor på svenska arbetsplatser.
Efter skandalen i Kommunal sprids nu en motbild på sociala medier.
Facebookgruppen #FACKLIGVARDAG med underrubriken "Verklighetsbilden av facklig kamp" har raskt fått 1 580 medlemmar.
Under samma hashtag på Twitter vittnar LO-funktionärer runt om i landet om sin oglamorösa vardag.
"Har idag hjälpt en medlem till heltidsanställning. Bland annat", skriver Eddie på Seko i Degerfors.
"Medlem har fått för lite i lön. Ber om hjälp för att få veta vad som hänt", berättar Johanna på Transport i Mellersta Norrland.
"Sitter nu och läser handlingar inför morgondagens skyddsrond med fokus på fysisk arbetsmiljö", berättar Andreas, skyddsombud för Kommunal i Varberg.
Dagen efter att Annelie Nordström på en dramatisk presskonferens meddelat att hon avgår som ordförande i Kommunal strömmar vittnesmålen in om de fackliga funktionärernas dagliga slit.
Syftet med kampanjen är att tvätta fackets solkiga rykte.
Bilden som avslöjats den senaste veckan är inte vacker: Välbetalda fackliga ledare skaffar sig lägenheter, åker på semester och festar på sina lågavlönade medlemmars bekostnad.
Men den bilden av facket är inte rättvis, hävdar initiativtagarna till kampanjen.
"Det är ett tufft jobb, många sena kvällar och helger. Jag kände att vi behövde synliggöra den fackliga vardagen", säger Seko-ombudet Eddie Lövholm Eriksson till tidningen Kommunalarbetaren.
Säkert har han rätt.
Men lika säkert är att tusentals löntagare har tappat förtroendet för sitt förbund.
På en vecka lämnade tiotusen medlemmar Kommunal. Inget tyder på att Annelie Nordströms "åtgärdsprogram" och hennes halvhjärtade avgång – hon sitter kvar till maj – kan locka dem tillbaka.
Tvärtom kräver massor av medlemmar att hela förbundsstyrelsen rensas ut.
"Jag tycker det som hänt är för jävligt. Det är våra pengar de slösat bort. Annelie Nordström och hela styrelsen borde avgå direkt", sade lokalvårdaren Christel Ekdahl, en av de ilskna Kommunalmedlemmar jag träffade på universitetssjukhuset i Malmö i onsdags.
Skandalen i Kommunal smittar av sig på andra fackförbund. Och den kommer minst sagt olägligt. En stor och viktig avtalsrörelse ska just börja.
Så sent som vid årsskiftet sprudlade LO av optimism. För första gången på tjugo år hade medlemstalet vänt upp. Under 2015 växte de fjorton LO-förbunden tillsammans med 1 500 till totalt 1 467 000 anslutna.
Därför är det lätt att förstå ilskan hos de fackliga gräsrötter som varje vecka harvat sig igenom oändliga kvällsmöten – medan deras ledare skott sig i Stockholm.
Gå till toppen