Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Miljökatastrofen i Flint skulle aldrig ha pågått så länge och fått sådana konsekvenser i en stad med vit medelklassbefolkning."

Politiska överväganden har gjort att vattnet i den amerikanska staden Flint har förorenats av bly.
Det skriver Lisbeth Nordström-Lerner, tidigare infektionsläkare och sjukhusepidemiolog i Michigan.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Inte förrän nu nästan två år efter det att den fattiga staden i Michigan bytte vattenkälla från den rena sjön Huron till floden Flint har sanningen uppdagats.
Miljökatastrofen i Flint där 8 000 barn under sex år har blyförgiftats skulle aldrig ha pågått så länge och fått sådana konsekvenser i en stad med vit medelklassbefolkning.
Missriktat sparnit, okunnighet, försummelse och mörkläggning har påverkat invånarnas hälsa på ett mycket negativt sätt.
Flint har 100 000 invånare, övervägande afroamerikaner, och hög arbetslöshet. Av besparingsskäl bestämdes att stadens vatten inte längre skulle köpas från Detroits reningsverk, som tar vattnet från sjön Huron. Istället togs vattnet från floden Flint. Det skedde mellan april 2014 och september 2015. Invånarna klagade genast på att vattnet från kranen var grumligt och smakade och luktade illa. Ingen lyssnade.
Barnläkaren Mona Hanna-Attis fann att ett ökat antal barn hade förhöjda blodvärden för bly. Hon presenterade sina resultat på en konferens i september 2015. Myndigheter försökte bortförklara hennes resultat. Ingenting gjordes.
Bly kan förorsaka hjärnskador i form av nedsatt intelligens, inlärningssvårigheter och hyperaktivitet. Barn absorberar mer bly än vuxna och skadorna blir mer permanenta. De kan visa sig tre till fem år efter exponering. Foster skadas. Vuxna kan också få skador på fortplantningsorgan och nerver, högt blodtryck, minnessvårigheter och nedsatt hörsel.
Den 11 januari i år meddelade Michigans högste medicinske chef att alla barn i Flint, särskilt barn under 6 år, det vill säga 8 657 barn, måste antas ha utsatts för bly.
Många fattiga amerikaner har inte tidningar, utan lyssnar på radio och ser på tv istället. Nyheterna berättade länge endast sporadiskt om det blyförgiftade vattnet i Flint. Men förtvivlade föräldrar, särskilt gravida och kvinnor med små barn, blev oroliga. Myndigheterna gav lugnande besked ända till slutet av 2015 och teg om risken för skador.
I ett och ett halvt år hade Flints invånare blyförorenat vatten, till oktober 2015 då flodens vatten kopplades bort och Flint åter anslöts till Hurons vatten via Detroits reningsverk. Men då hade flodens vatten redan förorsakat så mycket skada på vattenledningarna att de fortfarande släpper ifrån sig bly. Vattnet kan inte ens användas att bada i.
Att lägga om vattenledningarna beräknas kosta mellan en och två miljarder dollar. Invånarna har nu uppmanats att betala sina räkningar för vatten, som de inte kunnat använda.
Myndigheterna har också uppmanat invånarna att köpa rent vatten i flaskor. Vid årsskiftet började gratis vatten i plastflaskor delas ut vid brandstationer. Stadens republikanske borgmästare vädjade om hjälp från staten och de federala myndigheterna.
Nu demonstrerar människor i Flint med plakat på gatorna.
Den 16 januari deklarerade president Barack Obama nationell nödsituation och gav 5 miljoner dollar till miljökatastrofen i Flint. Men presidenten nekade till guvernörens begäran om katastrofförklaring, något som endast får användas vid naturkatastrofer och som kan frigöra större insatser och ekonomiska medel. Miljökatastrofen i Flint är man-made, åsamkad av människor.
I förra veckan kungjorde Michigans republikanske guvernör Rick Snyder att man sett ett ökat antal patienter i Flint med allvarlig lunginflammation och legionella.
Flint har vanligen cirka 10 fall av legionärssjuka per år. Under 2014 syntes en anhopning, men någon epidemiologisk utredning gjordes inte förrän efter flera månader. Från juni 2014 till november 2015 diagnosticerades 87 fall av legionella med 10 dödsfall. Även om ingen uttalat att de berodde på Flints flodvatten, är det inte långsökt for mig som infektionsläkare och sjukhusepidemiolog att hävda att även fallen av legionärsjuka hänger ihop med det. Legionella växer i vattensamlingar och i takreservoarer för luftkonditionering. Anledningen till att allmänheten inte fick kännedom om legionellafallen förklarades med att man ”inte ville oroa befolkningen mer”.
Först under den senaste veckan har USA:s större tv-stationer uppmärksammat vad som pågår i Flint. Insamlingar har startat och amerikanerna är villiga volontärer. Själv tog jag 40 liter rent vatten till en kyrka som distribuerade det vidare.
I onsdags, den 20/1, fick Flint 500 000 flaskor vatten. Nationalgardet går nu från hus till hus med vatten och vattenfilter.
Det som skett i Flint hänger ihop med politiska överväganden. Det var republikaner som av besparingsskäl bestämde att Flints vattenförsörjning skulle ske på det sätt som förorsakat sådan förödelse. Detta tål att tänka på inför det kommande presidentvalet. De republikanska kandidaterna vill ha mindre kontroll av samhälleliga funktioner. Republikanerna vill begränsa samhällets kontroller och till exempel ge EPA, Environmental Protection Services, mindre resurser.
Flints miljökatastrof visar att mer kontroller behövs.
I sitt årliga tal till delstatens kongress den 19 januari påtog sig guvernören Rick Snyder allt ansvar för skandalen i Flint och uppgav att han skulle offentliggöra all information, främst e-post, för att klargöra vem som visste vad och när. E-posten har hittills hemlighållits, då Michigan förbehåller sig rätten att begränsa lagen om informationsfrihet med hänvisning till att e-post räknas till interna kommunikationer. Många instanser och beslutshavare bär ansvaret för vad som skett i Flint.
Jag anser att en brottsutredning måste ske. Någon borde sättas i fängelse. Denna miljökatastrof innebär en tragedi för många människor.
Lisbeth Nordström-Lerner

SKRIBENTEN

Lisbeth Nordström-Lerner är pensionerad infektionsläkare och sjukhusepidemiolog. Hon bor i Southfield, Michigan och har tidigare arbetat på MAS i Malmö och i Staffanstorp.
Gå till toppen