Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

59 flickor tilläts att bo med män

Malmö stad har det senaste året skickat 59 asylsökande flickor att bo med vuxna män. I listan finns flera gravida sextonåringar.
– Det här är väldigt allvarligt, säger Malmös oppositionsledare.

Anneli Larsson, sociala resursförvaltningenBild: Emil Langvad
Barnäktenskap är förbjudet i Sverige.
Kritiken blev därför massiv efter att Sveriges Radios ekoredaktion och Sydsvenskan rapporterat om förhållanden för minderåriga asylsökande flickor som kommer till Malmö. Malmö stad har JO-anmälts. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg och tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem har hårt kritiserat Malmö stads hantering av barnäktenskap.
Läs också Malmö backar om gifta flickor – ska utreda
Kritiken baserades på uppgiften att sexton omyndiga flickor som kom till Malmö i november och december förra året skickades att bo med män.
Sexton flickor på två månader, alltså. Totalsiffran det senaste året är långt högre.
Det handlar om 59 omyndiga flickor. Fem av dem var gravida när de kom till Malmö. Åtta hade redan fött barn. En av dem, en sjuttonårig flicka, är tvåbarnsmamma.
Kommunalrådet Torbjörn Tegnhammar (M), som leder oppositionens arbete i Malmö, begärde ut redovisningen från sociala resursförvaltningen. Han är upprörd efter att ha fått listan med de 59 flickorna presenterad.
Läs också Sven-Erik Alhem om gifta barn: Malmö ska följa lagen
Regelverket säger egentligen att barn under 18 år ska bo på HVB-hem. Men alla de 59 flickorna på listan har av Malmö stad godkänts att bo med vuxna män. Malmö stad har gjort bedömningen att flickornas "trygghet, säkerhet och omvårdnad kan tillgodoses av partner i avvaktan på kommunplacering".
Den stora flyktingströmmen kom efter sommaren.
Men av kartläggningen från sociala resursförvaltningen framgår att flickor skickades att bo med vuxna män redan i februari 2015. Och senast den 16 januari i år skickades en sextonårig flicka att bo med en vuxen man. Det var förra lördagen, två dygn innan hanteringen av barnfruar blev en riksnyhet.
Malmös socialkommunalråd Carina Nilsson (S) har givit direktivet att alla placeringar av flickor med vuxna män ska utredas på nytt. Hon har tydliggjort att barnäktenskap upphör i Sverige.
Men oppositionsledaren Torbjörn Tegnhammar (M) menar att socialkommunalrådet svänger för sent.
– Carina Nilsson är ordförande i sociala resursnämnden. Då är det beklagligt att hon inte har kontroll över vad som händer på sociala resursförvaltningen, säger Tegnhammar.
– Jag uppfattar det som att Carina Nilsson har vänt under galgen. Listan med 59 flickor visar att Malmö stad har godkänt allt, även när det är mycket stora åldersskillnader mellan flickan och mannen.
– Man kan acceptera enstaka misstag. Det här är inte enstaka misstag, säger Tegnhammar.
Vad kräver du?
– Att sociala resursförvaltningen gör den ordentliga översyn av barnäktenskap som har utlovats i Sydsvenskan. Jag och Moderaterna vill se ett kraftigt utökat stöd till kvinnojourer som arbetar med de här frågorna, säger Torbjörn Tegnhammar.
Sociala resursförvaltningens direktör Annelie Larsson bekräftar att flickorna ska utredas på nytt och grundligt.
– Vi gör absolut ett omtag. Vi ska ta ställning till om det behöver vidtas ytterligare åtgärder för att garantera flickornas säkerhet.
59 flickor har placerats med män?
– Jag tycker att det är många. Det har gjorts akuta bedömningar när det under fjolåret kom 14 450 barn till Malmö. Det här är så pass allvarligt att vi måste titta på alla ärenden igen.
Har någon flicka fått nej till att bo med män?
– Det kan jag inte svara på. Men jag vet att alla under 15 år har placerats på HVB-hem.
Kommer Malmö stad att anmäla sig själv?
– Vi får ta ställning till en Lex Sarah-anmälan. Vi behöver en fördjupad dialog i förvaltningen, säger Annelie Larsson.

Flickorna med män

Här är de 59 barnen Malmö sedan början av 2015 har placerat med män:
13 femtonåringar. Alla männen är äldre, en av dem 30 år. I ett fall uppger flickan att hon ljugit om sin ålder.
20 sextonåringar. En är gift med en 36-åring. Flera av flickorna var gravida när de kom till Malmö.
26 sjuttonåringar. Bland dem en tvåbarnsmamma och flera gravida.
Gå till toppen