Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre än väntat på vinterhärbärget

Pingstkyrkans vinterhärbärge har inte lockat så många EU-migranter som väntat. Det säger Andreas Wessman kyrkans pastor och föreståndare.

I mitten av december slog Pingstkyrkan i Malmö upp portarna för ett vinterhärbärge i samarbete med Malmö stad och Stadsmissionens Crossroads. Totalt finns fyrtio sängplatser och för femton kronor får de boende kvällsmat, frukost och möjlighet att duscha.
– Vi har haft mellan tjugo och trettio EU-migranter här varje natt. Men det har inte varit ett sånt tryck som vi hade räknat med. Vi trodde att det skulle vara fullt, säger Andreas Wessman.
Det tillfälliga bygglovet gäller till och med den siste februari och pingstkyrkan har i dagsläget inga planer på att ansöka om en förlängning.
– Det var en lång, segdragen och besvärlig process för att få det tillfälliga bygglovet så nej, vi kommer inte göra en ny ansökan nu. Men vi har en önskan om att kunna öppna igen nästa vinter. Vi har ett långsiktigt engagemang i det här, säger Andreas Wessman.
Han tror att en anledning till att det inte har varit fullt är bland annat att Johanneskyrkan har öppet på nätterna.
– De EU-migranter som vi har pratat med säger att det finns flera som hellre väljer ett alternativ som är gratis, som Johanneskyrkan, säger Andreas Wessman.
I Johanneskyrkan övernattar runt tjugofem EU-migranter varje natt.
– Vi öppnar för alla och det är inte bara EU-migranter som sover här. Nu när det är så kallt kommer många andra av Malmös hemlösa också hit, säger prästen Per Kristiansson.
När kyrkan öppnade nattetid var det främst för asylsökande som Migrationsverket inte kunde ge tak över huvudet. Nu kommer inga asylsökande längre men kyrkan fortsätter att hålla nattöppet.
– Ledningen har tagit ett beslut att vi ska hålla öppet till och med den 2 februari och då kommer vi att utvärdera det och titta på det på nytt, säger Per Kristiansson.
Gå till toppen